Wat zijn de voordelen van PVC ramen en deuren?

Wanneer u verbouw- of renovatieplannen heeft ontkomt u niet aan de vraag wat voor kozijnen u laat plaatsen. Ramen en deuren vormen essentiële onderdelen van ieder pand en zijn bovendien de verbinding met de buitenwereld. Kozijnen moeten dan ook goed bestand zijn tegen de elementen, en tocht en water buiten houden voor langere tijd. PVC of kunststof is een ideaal materiaal voor uw ramen en deuren. PVC ramen en deuren passen strak in het kozijn en laten daardoor nauwelijks kou en tocht door, en vragen bovendien weinig onderhoud.

Eenvoudig in onderhoud

Wanneer u eenmaal een set PVC ramen en deuren heeft laten plaatsen, bent u relatief weinig tijd en geld kwijt aan het onderhoud. Kozijnen van kunststof gaan al gauw een leven lang mee. In al die jaren hoeft u nauwelijks meer te doen dan de kozijnen schoon te houden met een sopje. Om de ramen en deuren soepel te openen moet u de scharnieren natuurlijk om de zoveel jaren voorzien van wat olie. Vooral kozijnen van hardhout kunnen ook prima een jaar of 75 mee gaan, maar hebben hiervoor wel iedere vijf tot tien jaar een schilderbeurt nodig.

Relatief betaalbaar

PVC ramen en deuren zijn niet alleen gemakkelijk in het onderhoud, ze zijn ook nog eens laag in prijs. De kosten voor kunststof kozijnen zijn al snel 15% lager dan die voor houten exemplaren. Vergelijkt u PVC ramen en deuren met andere materialen zoals staal en aluminium, dan is het prijsverschil al snel 30%. Niet alleen qua aanschafkosten bent u betaalbaar uit met PVC kozijnen, ook wat montage- en onderhoudskosten betreft is kunststof een goede keuze voor uw kozijnen.

Goede bescherming tegen kou

pvc raam

Wanneer u een nieuwe set kozijnen laat plaatsen wil u natuurlijk dat deze de kou op een winterse dag goed buiten houden. Van PVC ramen en deuren is gebleken dat ze in vergelijking met andere materialen het beste isoleren. Kunststof onderdelen kunnen vrij gemakkelijk strak worden gevormd en vertonen niet de microscopisch kleine kiertjes en gaatjes die bijvoorbeeld hout wel heeft. Hierbij moet overigens wel vermeld worden dat ook hout zich goed vormt naar zijn positie binnen een raamopening, en qua isolatiewerking dus niet veel onder doet voor kunststof.

Prima geluidsisolatie

Veel PVC ramen en deuren houden niet alleen de kou goed buiten, maar isoleren ook uitstekend tegen geluid. Het principe dat het geluid letterlijk buiten de deur houdt is hetzelfde als dat wat zorgt voor bescherming tegen de kou, en doet denken aan de werking van een thermosfles of koelbox. Deze PVC kozijnen zijn namelijk dubbelwandig, of beschikken over meerdere kamers binnenin. Dit maakt dat veel kozijnen van kunststof beter isoleren tegen geluid van buiten dan bijvoorbeeld houten of aluminium kozijnen.

Strakke vormgeving

In tegenstelling tot hout is kunststof nagenoeg egaal. Ook passen de verschillende elementen van uw PVC kozijn vrijwel naadloos in elkaar. Dit geeft kunststof kozijnen een rustige uitstraling die perfect past bij moderne, minimalistische interieurs. Daarnaast heeft kunststof van zichzelf al een bepaalde kleur en zijn de kozijnen in vrijwel alle kleuren van de regenboog leverbaar. Hierdoor hoeven uw PVC ramen en deuren niet geverfd te worden.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99