Alles over hout lees je hier

Hout behoort tot één van de meest gebruikte materialen ter wereld en dit is natuurlijk niet zonder reden. Vrijwel alles wat je in gedachte hebt is eigenlijk wel met hout te realiseren. Toch kan het zijn dat je niet helemaal weet wat je nu eigenlijk allemaal met hout kunt maken. In dit blogartikel gaan we hier dan ook verandering in brengen, maar voordat het zo ver is vertellen we je eerst waar je allemaal op moet letten.

De duurzaamheid

Doordat hout een echt natuurproduct is kunnen er behoorlijk wat verschillen zitten tussen de verschillende houtsoorten die we kennen. Zo wordt iedere houtsoort onderverdeeld in een duurzaamheidsklasse. Deze klasse geeft aan hoe lang het hout meegaat. Zo valt Douglas hout bijvoorbeeld in duurzaamheidsklasse 3, waardoor deze houtsoort 10 tot 15 jaar meegaat. Houtsoorten uit duurzaamheidsklasse 1 zijn het meest duurzaam en kunnen wel meer dan 20 jaar meegaan. Voordat je met het hout aan de slag gaat is het dan ook belangrijk om een keuze te maken voor de houtsoort die past bij het project wat je in gedachte hebt.

Het hout behandelen

Het is mogelijk om de levensduur van jouw hout te verlengen door het hout te behandelen. Dit doe je met speciale impregneermiddelen. Deze middelen zorgen ervoor insecten en schimmel hout niet aan kunnen tasten, waardoor jouw bouwproject uiteindelijk in staat is om langer mee te gaan. Ook zal vocht niet in het hout kunnen trekken. Er zijn veel verschillende impregneermiddelen op de markt verkrijgbaar. Mocht je hiermee aan de slag gaan is het altijd belangrijk om niet af te wijken van de handleiding en de juiste hulpmiddelen te gebruiken.

tuin inrichten

De leverancier

Wij raden het over het algemeen altijd aan om hout te kopen bij een houthandelaar. Hierdoor ben je namelijk verzekerd van de kwaliteit van het hout dat je wilt aankopen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om het hout direct op locatie te laten afleveren, waardoor je bijvoorbeeld geen busje moet huren of andere kosten moet maken voor het vervoeren van het hout.

De mogelijkheden

Wanneer je een geschikt houtsoort hebt gevonden is het in principe mogelijk om direct aan de slag te gaan met je bouwproject. Natuurlijk helpt het in dit geval als je handig bent aangelegd, maar ook wanneer je geen ervaring hebt met hout kunnen de meeste mensen hier prima mee uit de voeten. Maak bijvoorbeeld mooie tuinmeubels van steigerhout of een prachtige veranda. Doordat je met hout altijd bent verzekerd van een prachtige uitstraling wordt het mogelijk om de uitstraling van je tuin naar een hoger niveau te tillen.

Vraag om advies

Ben je benieuwd of hout het geschikte materiaal is voor het project dat jij wilt verwezenlijken? Dan kan het natuurlijk nooit kwaad om advies te vragen bij een houthandelaar bij je in de buurt. Zij kunnen je meestal alles vertellen wat je wilt weten, zodat je vervolgens zonder zorgen aan de slag kunt gaan. Bel dus gerust even of ga gewoon even langs.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 159