Tijd voor tuinmeubelen!

Heerlijk, die zon. Het is weer echt tijd om buiten te gaan zitten. Lekker een boekje lezen, in de tuin werken of gezellig buiten eten. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen met het onderhoud van de tuinmeubelen. Zo heb je er het hele buitenseizoen plezier van. In dit artikel leggen we uit hoe je het best de meubels van teakhout kunt behandelen.

Teakhout behandelen

Teak is een houtsoort die vetter is dan de meeste houtsoorten. Teakhout behandelen vraagt dan ook om een speciale aanpak.  Door de vettige structuur wordt water geweerd en blijft het hout droger. Dat is positief voor de levensduur. Water tast hout namelijk gemakkelijk aan. Een nadeel echter is dat het beschermingsmiddelen zoals olie minder gemakkelijk opneemt. De verzorging van tuinmeubelen van teakhout is dan ook wat bewerkelijker dan meubels van ander hout.

Stappenplan teak verzorgen

  1. Zoals altijd bij schilderwerkzaamheden is het belangrijk het oppervlak eerst goed schoon te maken. Dat kun je doen door de tuinmeubelen schoon te maken met lijnoliezeep en/of oxaalzuur te gebruiken om de oorspronkelijke kleur terug te krijgen.
  2. Vervolgens is het van belang om de meubels te ontvetten en ze in een grondlaag te zetten. Dat moet direct achter elkaar gebeuren voor het beste resultaat. De grondlaag zorgt voor een bescherming van binnenuit en voor een optimale hechting van de olie die in stap 3 aangebracht gaat worden.
  3. De laatste stap is het behandelen met teakolie  Dit kun je meerdere keren doen, net zolang tot het hout verzadigd is. Zorg ervoor dat de eerste laag is opgedroogd voordat je er een tweede laag overheen zet. Over het algemeen geldt dat je 1 laag per dag kunt aanbrengen.
huis met tuin

Hoe vaak teak behandelen?

Teakhout dien je regelmatig even te onderhouden maar mocht je daar geen zin of tijd in hebben, dan kun je er ook voor kiezen om het niet te behandelen. Het hout zal dan grijs worden en een droger aanzien krijgen. Ook de levensduur van je tuinmeubels wordt korter. Aan de uitstraling doet het niets af: teak is hoe dan ook een mooie houtsoort, behandeld en onbehandeld. In behandelde staat is het relatief gemakkelijk netjes te houden. Het schoonmaken met lijnoliezeep, gevolgd door een kleine poetsbeurt met een in teakolie gedrenkte doek, is meestal afdoende. Dit kun je een aantal keer in het seizoen doen en mooie meubels zijn gegarandeerd.

Tips tuinmeubelen van teak behandelen

Een aantal belangrijke tips die we je tot slot willen meegeven, zijn:

  • Zorg ervoor dat er geen overtollige olie op je meubelstuk achterblijft en veeg een teveel aan olie af.
  • Werk in de schaduw zodat de olie niet uitdroogt. Als het te snel droogt, is het moeilijker om te verwerken.

Als je deze tips goed toepast, heb je ongetwijfeld veel plezier van je tuinmeubelen! Geniet ervan.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane van Beek is al jarenlang actief in de vastgoedbranche als taxateur en HuizenVerkoopExpert.

Daarnaast schrijft zij met veel plezier blogs over alles wat met wonen te maken heeft.

Artikelen: 200