Zo geef je jouw interieur een luxe uitstraling

Houd je van luxe en wil je dat terug laten komen in je interieur? Dan is het goed om te beseffen dat er meer voor nodig is dan alleen dure spullen. Zo zijn de plaatsing van het meubilair, de verlichting en andere details net zo belangrijk. In dit blogartikel delen we een aantal tips met je waar je direct mee aan de slag kunt gaan om jouw interieur een luxe uitstraling te geven.

De basis van een luxe interieur is de afwerking van de ruimte

Een luxe interieur komt het beste tot z’n recht als de ruimte mooi is afgewerkt. Vergeelde stopcontacten of een muur met scheuren in het stucwerk dragen niet bij aan een luxe uitstraling. Zorg dus dat de basis in orde is voordat je overgaat tot het inrichten. Grote brede houten planken of bijzondere legpatronen kunnen bijdragen aan de luxe uitstraling.

De vloer

Bij een luxe interieur passen verschillende soorten vloeren, waarvan houten vloeren en marmervloeren verreweg het meest geschikt zijn. Echter, vanwege de groeiende aandacht voor duurzaamheid kiezen steeds meer mensen voor een houten vloer, omdat hout een hernieuwbare grondstof is. Marmer en andere natuursteen soorten zijn dat niet.

Kies de juiste stoffen

Fluwelen bankkussens en velvet stoelbekleding geven je interieur een luxe uitstraling. Probeer om lichte en donkere kleuren met elkaar te combineren zodat er contrast in je interieur ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan lichtgekleurde stoelen in combinatie met een donkere tafel.

Als je het lastig vindt om de juiste stoffen en kleuren te kiezen, dan kan het helpen om een interieurdesigner in te schakelen. De interieurdesigner inventariseert jouw wensen, zoals: stijl, kleur en sfeer. Op basis hiervan maakt hij een concept voor de ruimte. Na goedkeuring wordt het concept uitgewerkt tot een plan met tekeningen of 3D modellen, zodat alle professionals die in de ruimte aan de slag gaan, een goed beeld hebben van eindresultaat.

Plaatsing van de bank

Bij een luxe interieur denken veel mensen onder andere aan een ruimtelijk gevoel, waardoor ze al snel geneigd zijn om zo veel mogelijk ruimte te creëren. Bijvoorbeeld door de bank tegen de muur aan te schuiven.

Toch is dat niet nodig en is het zelfs af te raden. Door de bank juist de ruimte te geven en een stukje van de muur af te plaatsen creëer je een luxere uitstraling. En geen zorgen, je woonkamer gaat er niet kleiner door ogen.

Stalen binnendeuren met glas

inrichting stalen taatsdeuren

In woonprogramma’s zoals Kopen zonder kijken wordt er bijna standaard een zwarte stalen binnendeur met glas tussen de woonkamer en de hal geplaatst. En dat is niet zonder reden. De stalen deuren hebben een luxe uitstraling. Bovendien komt er door het glas meer daglicht in de woonkamer. Tip: trek het stalen deurframe door tot aan het plafond, zodat het plafond hoger oogt.

De verlichting

De verlichting is vaak het laatste aspect waar mensen over nadenken bij het samenstellen van het interieur. En dat is zonde. De verlichting zorgt namelijk niet alleen voor sfeer, maar kan ook bepaalde elementen van het interieur uitlichten. Bijvoorbeeld met behulp van spotjes die vanaf de vloer naar boven schijnen. Als je een nieuw interieur aan het samenstellen bent, denk dan dus goed na over de verlichting of laat je adviseren door een verlichtingsspecialist. Een specialist in verlichting is op de hoogte van de laatste trends, kan jouw lichtadvies geven en een lichtplan op maat voor je maken.

Minimalistische look

In een luxe interieur moet je zo min mogelijk accessoires gebruiken. Het trekt de aandacht weg van eyecatchers in het interieur. Bovendien zorgen te veel accessoires voor een onrustige uitstraling. Beperk het dus tot enkele items en kies de juiste kleuren. Goud past bijvoorbeeld goed in een luxe interieur.

Inspiratie opdoen?

Het samenstellen van een interieur met een luxe uitstraling kan best lastig zijn. Daarom kan het helpen om een conceptstore voor interieur en design te bezoeken om inspiratie op te doen. Op die manier ben je ook  gelijk op de hoogte van de laatste trends, succes!

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60