Zo creëer je meer schaduw in je tuin

De lente is begonnen en voor je het weet kun je weer dagenlang genieten in je tuin! De zon is dan natuurlijk erg fijn, maar niet de hele tijd! Je wil ook af en toe in de schaduw wat kunnen drinken of lekker een boek lezen uit de zon. Brandt in jouw tuin de hele dag volop zon? Dan zul je misschien op zoek zijn naar manieren om iets meer schaduw te creëren. Lees in dat geval snel verder; in deze blog geven we je 4 tips op dit gebied!

Meer hoge bomen en struiken

Wil je meer schaduw in je tuin, maar niet het natuurlijke karakter ervan verliezen? Dan is het een goede optie om voor meer schaduw te zorgen door middel van hoge bomen, heggen of struiken. Vooral als deze volledig tot bloei zijn gekomen zul je merken dat ze veel zonlicht in je tuin tegen kunnen houden. Kies dan wel een boom of struik die goed tegen zon kan, zoals de Japanse Esdoorn of een Taxus. Het is dan wel verstandig om na te gaan wat de beste verzorging is voor je nieuwe boom of struik, zodat je hem ieder jaar weer tot bloei kunt laten komen.

een veranda in de tuin

Overkapping van hout

Het is op het moment erg in trek om een houten overkapping in je tuin neer te zetten. Je kunt een houten overkapping namelijk niet alleen in de zomer gebruiken om verkoeling op te zoeken, maar je kunt er in de winter ook een gezellig loungehoekje van maken met een heater. Onderzoek wel of het in jouw tuin mogelijk is om zo’n overkapping te plaatsen – het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt. Vaak kun je tot een bepaalde omvang vergunningsvrij bouwen, maar check dit in ieder geval goed. Daarnaast is het sowieso verstandig goed na te denken over een overkapping, omdat je toch een deel van je tuin moet inleveren.

Modern schaduwdoek

Een andere mogelijkheid voor schaduw in je tuin is het spannen van een schaduwdoek. Het voordeel hiervan is dat je het op verschillende manieren in je tuin kunt aanbrengen, zodat je altijd op de gewenste plek schaduw kunt creëren. Houd er wel rekening mee dat zo’n schaduwdoek een vrij moderne uitstraling heeft; het past dan ook goed in een tuin met een wat strakker ontwerp. In het geval je een grote tuin hebt, zou je ook op meerdere plekken een schaduwdoek kunnen spannen zodat je op verschillende plekken uit de zon kunt genieten van je tuin.  

Parasol met print

Denk je aan schaduw creëren, dan denk je natuurlijk automatisch aan een parasol. Er zijn tegenwoordig erg veel leuke parasols met mooie prints te vinden die je tuin een echte upgrade kunnen geven. Zo kun je met een parasol erg goed een Ibiza- of bohemianstijl in je tuin aanbrengen. Het enige nadeel aan een parasol is dat je hem zal moeten bijdraaien op het moment dat plaats van de zon in je tuin verandert.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99