5 tips om je tuin lenteklaar te maken

Als er iets positiefs is aan corona dan is het wel dat we met z’n allen massaal zijn gaan tuinieren. Uit consumentenonderzoek van het GfK blijkt dat er in 2020 in de tuinbranche 20% meer omzet gemaakt is in vergelijking met het jaar ervoor.

Grote kans dat je jouw tuin, dakterras of balkon ook hebt aangepakt. Nu de lente er weer aankomt, is het tijd om je wintertuin vast voor te bereiden op een nieuw seizoen. In dit artikel lees je enkele tips waarmee je je tuin binnen no time lenteklaar hebt gemaakt.

1. Huur een hovenier in voor je tuin

Niet iedereen beschikt over groene vingers. Dat betekent gelukkig niet dat je je tuin maar moet laten voor wat het is. Heb je geen zin of tijd om zelf aan de slag te gaan met je tuin, maar wil je in de lente en de zomer wel genieten van je eigen plek vol planten en bloemen? In dat geval is het aan te raden om een hovenier in te huren. Op die manier pak je het namelijk professioneel aan zonder dat je daar zelf wat voor te doen. 

Het grootste voordeel van een hovenier inhuren, is dat je het hele jaar een tuin hebt die er mooi bij staat. Dat betekent ook dat een hovenier ervoor kan zorgen dat je tuin helemaal lenteklaar wordt gemaakt. Ideaal! En psst… ben je van plan om je huis te verkopen? Dan is een mooie tuin gemaakt door een hovenier natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Een huis met mooie tuin verkoopt vaak nog sneller.

2. Begin met de tuin bemesten

Wil je toch liever zelf aan de slag gaan dan is het goed om te weten dat je moet beginnen met het bemesten van je tuin. Je kunt je misschien wel voorstellen dat je tuin een volledig koud en nat seizoen heeft moeten doorstaan. Daarom kan de bodem van je tuin wel wat extra voeding gebruiken. 

Daar kun je zelf voor zorgen door je tuin op tijd en goed te bemesten om zo allerlei ziektes en bacterieën in de grond te voorkomen. Wanneer je vroeg begint met het bemesten van je tuin zorg je voor een gezonde voedingsbodem waar uiteindelijk mooie planten en bloemen kunnen groeien; een must voor een gezonde tuin.

3. Onkruid verwijderen uit de tuin

Bij het voorbereiden van je tuin op een nieuw seizoen is het (helaas) ook nodig om te beginnen met het verwijderen van onkruid. De kans is groot dat er in de herfst en de winter onkruid is ontstaan in het gras of tussen de tegels. Het is aan te raden om lekker vroeg te beginnen met het verwijderen (en verdelgen) van onkruid, zodat het onkruid zo min mogelijk de kans krijgt om te groeien en te bloeien. 

Kies je ervoor om met bestrijdingsmiddelen te werken dan werken dergelijke middelen het beste bij dagtemperaturen tussen de 10 en 20 graden. Meestal is de temperatuur vanaf maart stabiel genoeg om onkruid te verwijderen met bestrijdingsmiddelen. Extra tip: door het onkruid met de hand te verwijderen is de kans het grootst dat het niet terugkomt.

4. Begin op tijd met snoeien van planten

mooie zomerse tuin

Naast het verwijderen van onkruid moet je op tijd aan de slag gaan met het snoeien van de planten in je tuin. Wanneer je dat precies op het juiste moment doet, kun je namelijk nog jaren genieten van bloeiende planten. Het enige ‘lastige’ van het snoeien van planten is het feit dat iedere plant of boompje een andere tijd en andere manier van snoeien heeft. En ja, hier heb je redelijk wat kennis voor nodig. 

Gelukkig leven we in een tijd waarin het internet onze beste vriend is. Via Google vind je voor ieder type plant of boom de beste tips en tricks voor het snoeien ervan. Maak voor jezelf een boekje of een map waarin je alles opschrijft zodat je deze tips ieder jaar weer kunt gebruiken.

5. Groene aanslag verwijderen op tegels en borders

sfeer in je tuin

Tot slot is er nog een tip die onmisbaar is bij het lenteklaar maken van je tuin. In de koude maanden is er waarschijnlijk wat groene aanslag ontstaan op de borders en tegels in je tuin. Om optimaal te kunnen genieten van een mooie, frisse tuin is het nodig om deze groene aanslag te verwijderen. 

Er zijn verschillende producten en manieren te vinden waarmee je je tegels en borders weer zo goed als nieuw kunt maken. Zo kom je met een hogedrukreiniger bijvoorbeeld al ver. Zie je dat er nog steeds groene aanslag te vinden is? Ga dan aan de slag met strooizout tegen dergelijke aanslag op tegels of groene Biotex. Voor borders, schuttingen en tuinmeubelen is schoonmaakazijn het ideala middel.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60