Kunststof gevelbekleding zorgt voor duurzaam woongenot

De laatste jaren wordt er steeds vaker kunststof gevelbekleding ingezet bij de realisatie van nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Een belangrijke reden voor deze ontwikkeling is de duurzaamheid van kunststof gevelbekledingen, waardoor er  minder onderhoud nodig is. Daarnaast is het aanbod de laatste jaren sterk gegroeid waardoor architecten en vormgevers veel keus hebben bij het creatieve ontwerp van het project. Bij het kiezen van het gewenste kunststof gevelpaneel heeft men de keus uit verschillende kunststof soorten. Deze variëren bij geveltoepassingen van de bekende HPL platen tot de nieuwe Etalbond® FR en Reelwood panelen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste kunststof mogelijkheden op het gebied van gevelpanelen.

HPL platen

HPL is een afkorting van High Pressure Laminate. Deze compacte platen worden geproduceerd door middel van verhitting en hoge druk. Door dit unieke productieproces worden de platen hard, stijf en dicht qua samenstelling. Veel uitvoeringen worden daarna nog voorzien van een gekleurde en UV- beschermende toplaag. Deze toplaag in combinatie met het dichte oppervlak zorgt ervoor dat vuil moeilijk kan aanhechten, waardoor de gevelpanelen minder vaak gereinigd hoeven te worden. HPL platen komen in de markt voor onder verschillende merknamen, zoals Kronoart®, Vikures en Trespa®. Het merk Trespa® is wel het meest bekend in de markt en deze duurzame gevelpanelen worden vaak toegepast voor geventileerde gevels, boeiboorden, dakkapellen en balkons. Trespa® platen zijn bovendien uitermate weerbestendig hetgeen resulteert in een productgarantie van 10 jaar (voorwaarden op aanvraag).

gevelbekleding

ACP platen

Aluminium Composiet platen, afgekort ACP platen, bestaan uit een kern van Polyethyleen die aan beide zijden is voorzien van een aluminium toplaag. Hierdoor hebben ACP platen een relatief laag gewicht en zijn ze eenvoudiger te verwerken in vergelijking met bijvoorbeeld massieve aluminium platen van gelijke dikte. Een speciaal voor de gevelbekleding ontwikkelde ACP plaat is Etalbond® FR 4mm. Deze platen hebben een brandvertragende mineraal-gevulde kern die is voorzien van aluminium toplagen van 0,5 mm dik. Hiermee voldoet de plaat aan de internationale standaard van brandklasse B, s1, d0. Daarnaast zijn Etalbond® FR 4mm platen volledig recyclebaar en te verkrijgen in alle RAL- en PMS kleuren.

AcroPlus Polycarbonaat kanaalplaten

AcroPlus staat voor een modulair systeem bestaande uit Polycarbonaat kanaalplaten en aluminium installatieprofielen. De Polycarbonaat kanaalplaten zijn nagenoeg onbreekbaar, lichtdoorlatend en UV-beschermd. Naast de standaard uitvoeringen in helder en opaal zijn, op projectbasis, ook speciale kleurproducties mogelijk. Naast deze kleuren zijn ook speciale uitvoeringen, zoals thermisch isolerende panelen leverbaar. Door met licht en kleur te spelen zijn met de AcroPlus Polycarbonaat panelen speciale lichteffecten te bereiken en daarmee een unieke uitstraling van het pand.

Tip! Kunststof buitenshuis: een aantal mogelijkheden

Reelwood PVC panelen

Het Reelwood programma bestaat uit PVC panelen waarop op duurzame wijze kleurfolies zijn aangebracht. De Reelwood kunststof panelen zijn leverbaar in een rabat- of sponningdeel en in diverse kleurtinten, stuk voor stuk met de mooie natuurlijke uitstraling van hout. Reelwood kunststof panelen zijn duurzaam en onderhoudsarm.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 100