Het kiezen van een kapstok is zo makkelijk nog niet

Haakjes, knopjes, de staande kapstok, een rek met kledinghangers of juist zonder. Er zijn heel wat mogelijkheden te bedenken als het gaat om het ophangen van je jas. Het is een van de meest belangrijkste items in een hal. Het zorgt namelijk voor een opgeruimde entree, voor jassen die makkelijk te pakken zijn en voor het snel opdrogen van je jas na een regenbui. In dit blog besteden we daarom aandacht aan de keuze van een kapstok. 

Kapstok kopen

Jassen nemen behoorlijk wat plek in beslag. In de lente en zomer zijn de jassen een stuk dunner en heb je minder plaats nodig op een kapstok. Maar in de winterperiode in combinatie met dikke sjaals en grote handschoenen, is een kapstok snel vol. Het is dan ook aan te bevelen om bij de aanschaf van een nieuwe kapstok alvast na te denken over hoeveel jassen je aan een kapstok kwijt zou willen en waar je alle extra spullen zoals sjaals laten wilt. Maar daarover later in het artikel meer.

Jas aan een lus of op een haakje

Het grootste verschil tussen de diverse kapstokken is de keuze tussen de kapstok met of zonder een kledinghanger. De voor-en nadelen op een rij:

  • Lusjes aan jassen gaan makkelijk kapot en zijn vervolgens niet heel makkelijk meer te repareren. Met een kledinghanger heb je daar geen last van.
  • Kledinghangers nemen echter wel meer ruimte in beslag. Dat pleit voor de haakjes: daar kun er op een beperkte ruimte heel gemakkelijk meerdere van kwijt.
  • Jassen drogen sneller als ze op een kledinghanger hangen.
  • Kreukels zijn een logisch gevolg van jassen aan een lusje en niet van jassen op een hanger.
  • Je eigen jas herkennen is makkelijker als de jas overzichtelijk op een kledinghanger hangt.
  • Hangers zorgen voor een netter geheel en jassen aan haakjes ogen over het algemeen rommeliger.

Staande kapstok of hangende variant

Ook voor de staande en hangende kapstok kunnen we een rijtje maken met voors en tegens.

  • De staande kapstok valt gemakkelijk om als het gewicht aan één zijde hangt.
  • Bij een staande kapstok is er altijd een kant waar je minder goed bij kunt.
  • De sfeer van een staande kapstok is moeilijk te evenaren door een hangende kapstok. Het beeld in films van een hoed die op een kapstok gegooid wordt, gaat altijd gepaard met een ouderwetse staande kapstok. Alleen daarom al verdient dit type kapstok punten.
  • Onder een hangende kapstok kun je stofzuigen, onder een staande niet.

Deze twee rijtjes kun je in gedachten houden tijdens jouw zoektocht naar de ideale kapstok.

DIY : plaats maken voor sjaals

Huis inrichten en opruimen

Tot slot, zoals beloofd nog een alinea over het opbergen van spullen zoals sjaals en handschoenen. Er zijn prachtige opbergers te koop en als je een beetje handig bent, kun je zelf aan de slag om het te maken.  Denk bijvoorbeeld aan het bevestigen van pvc buizen waar je sjaals en handschoenen in kwijt kunt. Afhankelijk van de diameter, kun je er tevens je schoenen in opbergen. Als je het een beetje leuk aan de muur hangt, is het nog esthetisch verantwoord ook! Net als plankjes met manden of zakken met lusjes. Internet staat vol met doe het zelf ideetjes. Gelukkig zijn er voor de minder handige mensen onder ons op internet ook veel suggesties te vinden voor bijvoorbeeld dressoirs met laatjes voor in de hal of andere bakken of kasten waar slippers en mutsen in opgeborgen kunnen worden.

Bestaat de ideale kapstok?

Je leest het al: wat mij betreft is er niet 1 perfecte oplossing voor het ophangen van je jas en het opbergen van alle spullen in de hal. Elke hal is verschillend van grootte, de gezinssamenstelling is anders, kleine kinderen worden groter en daarmee groeien ook de jassen en schoenen en de winter vraagt om meer ruimte op de kapstok dan de zomer. Het blijft dan ook een kwestie van persoonlijke voorkeur en ik wens je veel plezier met het uitkiezen van jouw favoriete kapstok. Gekocht of DIY gemaakt!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207