De weldaad van een infrarood douche

Heb je in een wellnesscentrum wel eens in een infraroodsauna gezeten en ervaren wat dit voor je hele lichaam kan doen? Infraroodlicht is een warm licht wat diep doordringt in de huid en spieren. Hierdoor kunnen afvalstoffen, zoals lactaten in je spieren, makkelijker uit je spieren verdwijnen. Het warmt je op en geeft een weldadig gevoel. Wist je dat je deze ervaring ook thuis kan beleven met een infrarood douche? Deze kan gewoon in je badkamer worden geïnstalleerd.

Douchen met extra warmte

Infraroodlicht geeft warmte af. Het paneel installeer je in de douche. Naargelang de ruimte en soort infrarooddouche kan deze in een voorzetwand of een hoek geïnstalleerd worden. Je kan het paneel gebruiken voor extra warmte tijdens het douchen, want ze zijn waterdicht, maar ook zonder te douchen. Je kan dan voor de infrarooddouche gaan zitten of staan om zo de weldadige warmte voor de spieren te ervaren.

Met of zonder UV-licht

Het is mogelijk om je thuis spa te verrijken met een infrarooddouche die zowel warmte afgeeft via de infrarode stralen en die UV-licht afgeeft. Dit laatste is fijn om bijvoorbeeld je vitamine D gehalte op peil te houden. De huid maakt namelijk onder invloed van UV-straling zelf vitamine D aan. Ben je echt op zoek naar de weldadige warmte die helpt om stijve spieren weer soepel te krijgen, dan kies je voor een infrarood douche.

Infraroodwarmte

sauna

Een infrarood douche geeft een rood/oranje gloed af wanneer deze aanstaat. Dat komt vooral doordat de lampen roodgekleurd zijn. Infrarood licht kunnen wij niet met het blote oog waarnemen, maar wel voelen. De warmte wordt direct doorgegeven aan je huid, waar het vervolgens diep intrekt. Het werkt eigenlijk net zoals met de zon, daarvan kunnen we het licht ook niet direct waarnemen, maar wel voelen. Om het idee te hebben dat de lamp werkt, zijn deze rood/oranje gekleurd. Infrarood warmte kan gebruikt worden door kinderen, volwassenen en ouderen, omdat de temperatuur van dit licht tussen de 35 en 42 graden Celsius ligt. Ter vergelijking: een gewone sauna tikt vaak 80 graden Celsius of hoger aan, wat niet geschikt is voor ouderen en kinderen.

Warmte in je lichaam

Aan de warmte van de infrarood douche worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegedicht. Het stimuleert de bloedsomloop, dringt diep door in de spieren, helpt afvalstoffen af te voeren, stimuleert je immuunsysteem en stofwisseling. De warmte helpt je lichaam te ontspannen. Een sessie van 15 tot 20 minuten is voldoende om van deze effecten te genieten. Dit kan dus terwijl je doucht of gewoon zo.

Relax na een infrarooddouche

Na een dergelijke douche is het belangrijk het lichaam rustig af te laten koelen. Doe je badjas aan, drink water of thee en laat je lichaam weer wennen aan de normale temperatuur. Dit voorkomt dat je spieren weer terug in de kramp schieten. Je cool down kan ook zo weer een kwartier tot een half uur duren. Neem daarom de tijd voor de weldaad van je infrarood douche.

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24