Een slimme rookmelder kan een hoop ellende voorkomen

Waar rook is, moet vuur zijn. Gelukkig is deze uitspraak niet altijd juist, toch is rook een goede reden om direct te handelen. Daarom is het in een groot aantal woningen sinds 2020 verplicht om een rookmelder te installeren. In België geldt het voor alle woningen, in Nederland nu alleen nog voor nieuwbouw. Als de plannen doorgaan zal dit ook voor bestaande woningen doorgevoerd worden in 2022. Naast schade voor de gezondheid sterven in Nederland gemiddeld 30 mensen per jaar door rook en brand in huis. Om nog maar niet te spreken van de materiële schade. Naast standaard toestellen zijn er ook slimme rookmelders die nog meer bescherming bieden. Hoe dit werkt leggen we op deze pagina uit.

 

Hoe werkt een rookmelder?

Een moderne rookmelder werkt op basis van een kleine lichtbundel. Wanneer deze bundel verstoort wordt door rook zal er een alarm afgaan. Naast de batterij is de levensduur ook afhankelijk van mogelijke vervuiling. Daarom wordt geadviseerd om iedere tien jaar de rookmelders geheel te vervangen. Een eenvoudige rookmelder werkt autonoom en lokaal. Wanneer er in de ruimte rook vormt zal er een luid geluidssignaal geactiveerd worden. Eenvoudig en toch doeltreffend, zolang je in de buurt bent en het signaal kan horen. In praktijk komt het regelmatig voor dat brand ontstaat in een andere ruimte dan de bewoners op dat moment zijn, en niet iedereen hoort het alarm, met alle gevolgen van dien. Een slimme rookmelder kan ook andere, gekoppelde melders activeren en zelfs andere apparaten binnen een smart home systeem in werking stellen.

 

Wanneer spreek je van een ‘slimme’ rookmelder?

Er wordt tegenwoordig vaak gegooid met de term ‘smart device’ ofwel slimme apparaten. In basis betekent dit een toestel dat in staat is om draadloos te communiceren met een ander toestel om zo additionele functionaliteit mogelijk te maken. Zo is een ‘slimme’ lamp op zichzelf niet zo snugger, wanneer je de lamp kunt regelen met een timer, of koppelt aan een beveiligingscamera, dan pas komen de ‘smart’ functies aan het licht. Bij een slimme rookmelder zijn er verschillende mogelijkheden, hier zijn enkele voorbeelden:

 

  1. De Somfy slimme rookmelder werkt autonoom, maar als je meerdere melders in huis hebt worden deze automatisch in serie geschakeld. Wanneer één melder rook detecteert, gaan de andere melders ook af door het hele huis. Zo kunnen alle gezinsleden direct reageren. Er is hiervoor geen internetverbinding vereist, de toestellen communiceren via een draadloos signaal op een eigen frequentie. Dit apparaat werkt op batterijen die te vervangen zijn, stroomkabels trekken is dus niet nodig.
  2. Dit model werkt ook samen met de Somfy TaHoma bridge voor huisautomatisering. Wanneer je beschikt over dit kastje en een internetverbinding, dan kun je de slimme rookmelder ook koppelen aan andere smart home apparaten. Denk aan lampen die inschakelen wanneer de melder geactiveerd wordt, of elektrische raamdecoratie die opent. Daarmee kun je een veilige vluchtroute uitstippelen wat levens kan besparen.

 

Meer signalen voor een betere beveiliging

Een hard geluidssignaal in de keuken of slaapkamer is niet altijd voldoende, door rookmelders in serie door het huis te activeren kan de veiligheid aanzienlijk worden verhoogd. Maar als je hardhorend bent, naar harde muziek luistert of aan het oefenen bent op een drumstel is dit signaal niet altijd voldoende. In dat geval biedt de koppeling met een smart home systeem uitkomst. Je kunt bij activering de gewenste actie instellen. Zo kun bij rookdetectie de verlichting rood laten kleuren als teken van gevaar, de gordijnen automatisch laten openen kan ook een effectieve signalering zijn. De koppeling met smart speakers is een andere optie die uitkomst kan bieden.

 

Ook signalering buiten de woning

Met slimme rookmelders ben je niet langer beperkt tot de fysieke locatie. Stel, er breekt brand uit in huis terwijl je op kantoor zit. Wanneer er een koppeling is gemaakt met de centrale smart home hub zul je een notificatie ontvangen op je smartphone, waar je ook bent. Dan kun je direct contact opnemen met andere gezinsleden, of de brandweer bellen. Dit is ook ideaal voor mantelzorgers, die graag een oogje (of oortje) in het zeil houden. Wanneer je een dementerend familielid hebt die rookt bijvoorbeeld, of een oma die graag kookt maar soms vergeet om het gas uit te draaien. Met signalering op afstand wordt er een vangnet gecreëerd waar iedereen van zal profiteren.

 

Heb je al rookmelders? Controleer of ze werken!

Rookmelders gaan jaren mee, maar ze hebben geen onbeperkte levensduur. Naast de batterij, stof en mogelijk andere gebreken is het mogelijk dat de huidige melders niet goed functioneren. Bij twijfel kun je beter de oude toestellen vervangen, overweeg dan om een koppelbaar systeem aan te schaffen die (optioneel) te gebruiken is binnen een smart home netwerk.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122