Welk type vloer kies jij?

Je hebt het me al vaker horen zeggen en ik zeg het nog eens: niets is zo bepalend in de inrichting van je huis als de vloer die je kiest. Dit is namelijk, samen met de muren, het grootste oppervlak dat je ziet. Daarom verdiepen we ons in dit blog in een van mijn favorieten, namelijk de gietvloer.

Wat is een gietvloer

Als je aan mij vraagt wat een gietvloer is, dan begin ik over de kenmerken zoals een strakke uitstraling, ideaal voor vloerverwarming en een gave industriële look. En alhoewel dat allemaal waar is, is dit niet de meest passende omschrijving. Een gietvloer is een vloer die is gemaakt van kunststof en naadloos wordt gelegd. Het wordt gegoten op een ondervloer en krijgt een toplaag van een lak of coating. De kunststof is gemaakt òf van epoxy òf van polyurethaan. Wat het best geschikt is voor jouw woonsituatie, is iets dat je absoluut met G-vloeren kunt bespreken. Zij weten precies wat de verschillen zijn en kunnen je haarfijn uitleggen welke dikte, combinatie van componenten en verdeling van percentages er nodig zijn. Ik laat het uitleggen van dit soort aspecten graag over aan hen die er verstand van hebben en heb het liever met jou over de minder technische kant van deze vloer, zoals de voordelen ervan.

uitstraling vloer

De vele voordelen van een gietvloer

Ik geef toe dat het een behoorlijk rijtje is geworden, maar de gietvloer heeft nou eenmaal ontzettend veel voordelen:

  1. Je kunt uit allerlei kleuren kiezen zodat er een geheel eigen stijl ontstaat.
  2. Omdat de kleur goed bestand is tegen uv-stralen, zal de vloer niet verkleuren. Je hebt dus niet, zoals bijvoorbeeld bij een houten vloer, kleurverschil door het zonlicht.
  3. Dit type vloer is brandwerend en dat geeft een veilig gevoel. Wist je trouwens dat rookmelders tegenwoordig op elke verdieping verplicht zijn?
  4. Je verwacht het misschien niet omdat de vloer hard oogt, maar eigenlijk is het gemaakt van een geluiddempend materiaal. De vloer is dus veel stiller dan je verwacht.
  5. Omdat de vloer dorpelloos gelegd wordt, kun je gemakkelijk met een kinderwagen, rollator of rolstoel door het huis heen. Makkelijk voor alle fasen in het leven dus. En makkelijk voor kinderen die het leuk vinden om door het huis heen te rolschaatsen 😉
  6. De vloer is gemakkelijk schoon te houden. Even stofzuigen en er een natte doek overheen halen is over het algemeen al voldoende. Wie wil dat nou niet?
  7. Bij veel andere vloertypen worden de delen tegen elkaar aan gelegd. Daardoor ontstaan naden en in het meest nadelige geval zelfs kieren. Bij de gietvloer is hier geen sprake van; er verdwijnen dus geen kruimels tussen de spleten.
  8. In de vloer kun je afbeeldingen en logo’s verwerken. In huis ligt dat misschien niet zo voor de hand, maar in een sporthal of bedrijf is het laten opnemen van een logo in de vloer wel erg mooi. En mocht je een grote fan zijn van een of andere sportclub, dan kun je dat in de vloer van je huis laten verwerken. Hoe uniek wil je zijn?
  9. Had ik al gezegd dat het ideaal is met vloerverwarming en er gaaf en strak uitziet?
Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204