Spouwmuurisolatie of helemaal geen isolatie? Let op bij het kopen van een huis!

Een huis kopen is misschien wel één van de spannendste en belangrijkste beslissingen die je ooit maakt in je leven. Samen met het krijgen van kinderen en in het huwelijksbootje treden is dit één van de life-events die je nooit meer vergeet. Zo’n life-event kan nog een akelig duur staartje krijgen als je huis na aankoop niet goed geïsoleerd blijkt te zijn. Om een huis namelijk nog helemaal te isoleren na aankoop kan een behoorlijk prijzige aangelegenheid zijn. Wees dus goed voorbereid wanneer je een huis gaat bezichtigen en vraag de makelaar de oren van z’n hoofd.

Hoe zit het met de isolatie van de woning? Is er een spouwmuur? Is die voorzien van spouwmuurisolatie? Hoe zit het met de ramen? Zijn die HR++ of zijn het zelfs nog enkele ramen? Al deze vragen zijn van belang voor het bepalen van wat je nog in de woning moet investeren zodra je deze hebt gekocht. Met de overspannen woningmarkt van nu lijkt het je misschien een goed idee om zo snel mogelijk een bod uit te brengen op de woning van je keuze, maar wees alsjeblieft goed voorbereid.

Kies voor pir isolatie

Het hoeft natuurlijk niet erg te zijn dat je een woning koopt die nog niet of nauwelijks geïsoleerd is. Als je twee rechterhanden hebt, zin om je handen uit de mouwen te steken óf je hebt een flinke zak met geld om het werk door iemand anders te laten doen, dan is er niets mis met het kopen van een nauwelijks geïsoleerd huis. Wat je alleen niet wil, is voor verrassingen komen te staan. Als je eenmaal goed op de hoogte bent van de staat van de woning op het gebied van isolatie, dan kun je plannen gaan maken. Stel dat je een huis koopt waarin niets is geïsoleerd. Dan doe je er goed aan om het huis finaal te strippen en helemaal opnieuw op te bouwen. Dan kun je namelijk de beste slag slaan op het gebied van isolatie. En geloof ons, dat wil je. Want er is niets fijner dan thuiskomen in een goed geïsoleerde woning, waar het ’s winters lekker warm is en ’s zomers lekker koel.

dakisolatie

Als je een woning helemaal opnieuw opbouwt, dan is het een goed idee om de wanden te isoleren met pir isolatie. Dit is wel een wat duurdere keuze, maar de voordelen zijn belangrijk genoeg om deze keuze te maken. Zo is het een licht en dun materiaal, wat zeer gemakkelijk op maat te snijden is. Daarbij is het niet zoals met glas- of steenwol dat er schadelijke vezels vrijkomen bij het op maat snijden. Bovendien heeft het een betere isolerende waarde dan glas- en steenwol. Anders dan bij glas- en steenwol heb je bovendien geen last van jeuk wanneer je ermee aan het werk bent! Een nadeel van pir isolatie is dat het geen akoestische demping heeft, omdat het een harde persing heeft. Dit nadeel kan je echter wel opvangen door dampremmende folie te gebruiken bij je voorzetwanden.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 102