Schone praatjes over een vies klusje: de WC ontstoppen.

 

‘Als je iets doet wat niemand wil doen, heb je altijd werk’. Dat is wat de vriendelijke man van de rioolservice tegen mij zei, toen hij voor de zoveelste keer de riolering bij ons door kwam doorspoelen. Ja, je leest het goed. Wij horen tot de categorie mensen met ruime ervaring als het gaat om een wc ontstoppen. Eens in de zoveel tijd wil het water in de toiletpot geen kant meer op en borrelt het in alle gootstenen en leidingen.

Oplossingen voor het ontstoppen van de wc

Natuurlijk hebben wij alle mogelijke oplossingen al eens uitgeprobeerd. Van de truc met heet water en zeepsop tot het handmatig proberen te verwijderen van een eventuele prop. En van het gebruiken van de bekende wc-ontstopper tot het ontstoppen met een middel dat daar speciaal voor ontwikkeld is. Alhoewel het leuke anekdotes opleverde, heeft het nooit geleid tot het oplossen van de problemen met de riolering. Daarvoor moesten we steevast een van de ontstoppingsdiensten bellen.

Rioolproblemen oplossen met camera en trekveer

De eerste keer dat zij kwamen, keek ik mijn ogen uit. Het was duidelijk dat deze mannen en vrouwen niet aan de slag gingen met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. De automatische trekveer en de camera die de riolering inspecteerde, zagen er professioneel uit. En, wat nog veel belangrijker was, daarmee werd het probleem vlot opgelost. Wat mij een dikke twee uur aan ellende opleverde, hadden zij gefikst in een kleine twintig minuten tijd.

Keurig netjes gewerkt

Wat mij het meest verbaasde, was hoe de riooldienst te werk ging. Alles bleef zo ontzettend schoon. Er lagen wel heel wat handdoeken verspreid over de grond en doorweekt met dingen die je normaalgesproken door de wc spoelt. Maar die waren allemaal het gevolg van mijn dappere poging om het riool weer werkend te krijgen. Door alle elektrische, automatische, vanzelf draaiende apparatuur die de ontstoppingsdienst bij zich had, bleef het in huis juist keurig netjes. De wc-brillen moesten worden dichtgedaan, net als de deuren van de badkamers en de toiletten. Voor de zekerheid natuurlijk, want het is algemeen bekend dat water gaat waar het niet gaan kan. Maar in al die keren, welgeteld zijn het er 3 geweest, heb ik nog nooit meegemaakt dat het een rommeltje werd door de ontstoppingsdienst. De oorzaak van het rommeltje lag altijd gewoon bij mijzelf. Gek dus eigenlijk dat we het zo’n vies klusje vinden, terwijl het best wel meevalt als je de juiste spullen maar hebt!

Oorzaken van verstopping

De oorzaken voor onze verstoppingen waren heel divers. De ene keer was het een prop die het gemeentelijk riool blokkeerde, een andere keer vochtig wc papier dat door de wc was gespoeld (tip: doe dat nooit!) Ook is er weleens een breuk in de riolering geweest door de wortels van een boom. Het ligt dus niet altijd aan overdreven gebruik van wc-papier of dingen waar je zelf iets aan kunt doen. Het is altijd wel gelukt om het probleem te verhelpen met vriendelijke mensen die ‘doen wat niemand wil doen’. 😉 Mensen, bedankt!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207