De beste tips voor het aanschaffen van een nieuwe badkamer

Je badkamer is oud en versleten, het is echt tijd voor een nieuwe badkamer in je huis. De aanschaf van een badkamer is een investering voor de lange termijn. Daarom kun je beter niet over één nacht ijs gaan bij het aanschaffen van een nieuwe badkamer. We helpen je om weloverwogen een goede keuze te maken met de tips die je leest in dit artikel. 

Maak een begroting

Het is slim om van te voren je budget te bepalen voor de aanschaf van de materialen en de verbouwing. Vaak is het handig om net iets meer dan het totaalbedrag te rekenen voor het geval er onvoorziene kosten ontstaan. Bepaal ook of je de badkamer zelf gaat verbouwen of alles laat installeren door een specialist. Houd er rekening mee dat de kosten dan een stuk hoger zijn. Je kunt bijvoorbeeld behoorlijk besparen als je je oude badkamer zelf verwijdert.

Meten is weten

Zorg dat je alle maten goed in beeld hebt wanneer je een nieuwe badkamer gaat uitzoeken. Meet niet alleen de hoogte, diepte en breedte van de ruimte op, maar ook de afstanden tot de deur zitten en waar de diverse aansluitingen zitten. Het is handig om hiervoor de originele bouwtekeningen voor de woning te gebruiken of vraag een badkamerspecialist om de maten op te nemen voordat je de deze bestelt.

Bekijk meerdere badkamers

Oriënteer je goed door verschillende badkamers te bekijken. Zo leer je stap voor stap je favoriete stijl kennen. Kijk rond in showrooms, maar bekijk ook diverse badkamers en sanitair producten online. Ook op Instagram en Pinterest kun je prima inspiratie opdoen.

Pas je wensen aan aan de beschikbare ruimte die je hebt

badkmamer - zwarte kranen

Het heeft niet veel zin om te kijken naar een grote luxueuze badkamer met een jacuzzi als je maar een kleine ruimte voor een badkamer beschikbaar hebt. Daarom kun je het beste je wensen aanpassen aan de ruimte die je beschikbaar hebt. Bedankt goed wat er mogelijk is in jouw huis. Denk na over de hoeveelheid opbergruimte die je nodig hebt en hoeveel plek je daarvoor wilt opofferen. 

Denk na over je leefsituatie

Denk bij het uitkiezen van een nieuwe badkamer goed na over de samenstelling van je gezin. Betrek alle gezinsleden bij het uitkiezen en onderzoek wat hun wensen zijn. Ben je met meer dan twee personen en is het ‘s ochtends vaak druk in de badkamer? Dan kan dit bijvoorbeeld je keuze voor een enkele of een dubbele wastafel beïnvloeden.

Denk na over de verwarming van je badkamer

Je badkamer moet ook goed verwarmd worden. Er valt veel te kiezen op het gebied van verwarming. Wil je een designradiator of kies je liever voor vloerverwarming. Vloerverwarming kan een goede keuze zijn in de badkamer. Je badkamer is binnen een mum van tijd warm en je stookt ook minder met vloerverwarming. 

Kies de juiste verlichting

Ook verlichting is belangrijk als je een nieuwe badkamer aanschaft. Het is fijn om genoeg licht te hebben als je je opmaakt of scheert. Aan de andere kant is het ook prettig om gedimd licht te hebben, bijvoorbeeld als je geniet van een bad. In veel badkamers vind je inbouwspotjes. Houd er wel rekening mee dat het plafond verlaagd moet worden als je kiest voor inbouwspotjes. Heb je al een laag plafond, dan zijn inbouwspotjes een minder goed idee. Let er ook op dat de verlichting die je aanschaft geschikt is voor gebruik op de badkamer. Daarnaast kun je ook letten op de kleur van het licht. Wil je graag een gezellig geborgen gevoel op je badkamer? Kies dan voor een wat warmere lichtkleur. Wil je goed wakker worden ‘s morgens? Dan kies je voor een koelere lampkleur. Je kunt natuurlijk ook verschillende lichtkleuren met elkaar combineren.

Kies voor een badkamer die je makkelijk kunt schoonhouden

Er zijn weinig mensen te vinden die het schoonmaken van de badkamer een leuke klus vinden. Je kunt het jezelf makkelijk maken door te kiezen voor zwevende meubels en een zwevend toilet. Zo houd je grond vrij en kun je er snel langs met de stofzuiger en de dweil. Er kan zich ook geen vuil ophopen tegen de toiletpot of tegen het badkamermeubel.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60