In een luxe keuken hoort een mooie afzuiging

Zoals je ziet, begint dit blog met een statement. Het is namelijk de hoogste tijd voor een artikel dat aandacht schenkt aan een goede en esthetisch verantwoorde werkbladafzuiging.

Moderne keukeninrichting

Vroeger waren de keukens vooral gericht op het bereiden van een maaltijd voor een groot gezin. De keuken was praktisch ingericht en zonder al teveel poespas. Tegenwoordig heeft de keuken een veel belangrijkere rol gekregen. Het woord ‘woonkeuken’ of ‘leefkeuken’ zijn termen die aangeven welke functie we eraan toekennen. Het is een centraal punt in het huis geworden waar samen ontbijten aan het kookeiland en gezellige avonden dineren aan een lange eettafel.

Dichte keuken versus open keuken

De huidige keuken is niet alleen ruim, maar eveneens van alle gemakken voorzien. Een heetwaterkraan, een geïntegreerd koffiezetapparaat, een wijnkoelkast of een kooplaat met afzuiging, het is allemaal verkrijgbaar en het hoort zonder meer bij de inrichting van een luxe keuken. De dichte keuken heeft plaats gemaakt voor de keuken die vanuit de woonkamer bereikbaar is. Het vormt nu als het ware een onderdeel van het interieur. Het is dan ook des te belangrijk om een systeem te hebben dat kookluchtjes goed afzuigt. Want hoe gezellig eten en kokkerellen ook kan zijn, het grote nadeel van koken, is zonder meer de etenslucht die ervan afkomt.

Voordelen van een werkbladafzuiging

De geur van spruiten en bloemkool is prima voor op ons bord, maar hebben we liever niet in onze woonkamer. Een normale afzuigkap moet altijd aan het plafond bevestigd worden en zorgt met regelmaat voor ergernis als er een hoofd tegenaan gestoten wordt. De meer modernere modellen zijn schuin waardoor dit euvel wordt voorkomen. Dit type ziet er bovendien een stuk strakker uit. Toch blijft het nog steeds een storend element dat aan het plafond hangt. De werkbladafzuiging echter, is geïntegreerd in de kookplaat. Dit systeem zorgt ervoor dat de geurtjes een kortere afstand afleggen voordat ze worden afgezogen. Er is dus een kleinere kans dat de geur zich in de ruimte verspreid. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Maakt een werkbladafzuiging veel lawaai?

keuken kiezen

Ook het geluid valt erg mee. Waar een normale afzuigkap een brommend geluid net boven het niveau van de oren maakt, zit de werkbladafzuiging ter hoogte van de navel. Het geluid komt daardoor anders je oren binnen en valt minder op. Bovendien is het in te stellen in de verschillende standen. Je kunt als uitgangspunt nemen dat het geluidniveau minder of vergelijkbaar is met de standaard afzuigsystemen.

Ervaringen met geïntegreerde afzuiging

Om een goed beeld te krijgen van de tevredenheid over dit type afzuiging, heb ik een aantal mensen naar hun ervaring gevraagd. Ter afsluiting van dit artikel, som ik ze hieronder op:

  • “Het is echt zo dat je de rook in de afzuiging ziet verdwijnen, net als op de reclame”.
  • “Ik had zelf ook niet verwacht dat het zo goed zou werken, maar gelukkig doet het dat wel”.
  • “Het geluid valt reuze mee, wacht ik zet het wel even voor je aan, dan kun je het zelf horen”.

Ik ben om. In mijn volgende luxe keuken komt ook een werkbladafzuiging. Tot die tijd moet ik het doen met mijn afzuigkap waarbij ik, als ik de ‘verkeerde’ schoenen aan heb en een paar centimeter langer ben, af en toe mijn hoofd stoot. 

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207