Hoe kun je het dak van je huis zelf repareren?

In elk huis is het dak het belangrijkste aspect omdat het de hele constructie beschermt. Een dak moet bestand zijn tegen barre weersomstandigheden zoals hevige regen, wind, sneeuwval, hitte, enz. Zware buien kunnen het plafond beschadigen en ervoor zorgen dat er water in het huis sijpelt. Deze schade kan het gips en de verf van het huis aantasten en kan ook schimmel veroorzaken. Vooral als je naar een nieuwe locatie verhuist en het dak zichtbare schade vertoont, moet je mogelijk je dak laten renoveren door een expert. Maar soms is de schade klein en met de onderstaande tips kun je het zelf repareren.

Draag geschikte uitrusting

Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsuitrusting gebruikt wanneer je boven op je huis werkt. Bedek je handen bijvoorbeeld met rubberen handschoenen. Deze handschoenen beschermen je tegen scherpe voorwerpen zoals spijkers. Als er stroomvoerende kabels op de werkplek zijn, werkt rubber als een isolator. Het kan riskant zijn om op deze hoogte te werken. Draag dus een helm. Kniebeschermers beschermen je knieën bij een val. Het dragen van rubberen schoenen zorgt voor wrijving met het dak en maakt het voor je gemakkelijker om over het plafond te bewegen.

Repareer dakgoten

ontstoppen dakgoot

De dakgoot is belangrijk voor het in stand houden van de waterstroom en het verzamelen van vuil op je dak. Soms trekken deze kanalen veel stof en puin aan in de vorm van bladeren. Deze bladeren komen vast te zitten in de goot en verstoppen deze, waardoor er regenwater in blijft stromen. Je moet voor dit deel van je plafond zorgen, want het is essentieel om het schoon te houden. Gebruik een ladder om naar de top te gaan en met behulp van een klein stuk gereedschap verzamel je het puin en gooi je het weg. Sluit de mond van de goot af en maak ook de rest van het onderdeel schoon.

Voorkom roest

De metalen delen van je plafond moeten worden beschermd. Gebruik spijkers van aluminium of roestvrij staal om verschillende onderdelen op één plek te plaatsen. Als je geen stalen of aluminium spijkers kunt vinden, bedek je ijzeren spijkers dan met een ander materiaal. Omdat de shingles elkaar overlappen, kun je je nagels zo plaatsen dat het andere stuk ze omcirkelt. IJzer roest gemakkelijk en er kunnen onderdelen verloren gaan. Je kunt de spijkerkoppen ook afdekken met kit of cement om roesten te voorkomen.

Onderhoud de shingles

Als je schade aan de shingles op je dak constateert, kun je deze zelf vervangen. Deze overlappende afdekkingen breken soms door hevige regen of wind. Meestal is de schade zichtbaar in een specifieke patch. Verwijder de stukjes van deze patch en neem natuurlijk enkele stukjes mee uit de omgeving. Vervang de shingles door gloednieuwe stukken en je hebt in een mum van tijd een nieuw dak. Voor gebogen of gebogen dakspanen kun je ze in de tegenovergestelde richting buigen om hun oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Dit bespaar je de tijd en kosten van het kopen van nieuwe stukken. 

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101