5 tips voor de aanschaf van nieuwe gordijnen

Heb je net een huis gekocht dan breken er leuke tijd. Hoe ga je je nieuwe huis inrichten? Een belangrijke sfeermaker zijn de gordijnen. Maar voordat je gordijnen gaat kopen, hebben wij een aantal praktische tips.

 

1. Ophangsysteem

Het eerste wat je moet bedenken bij de aanschaf van nieuwe gordijnen is welk ophangsysteem je wilt gebruiken. Ga je voor gewone gordijnen, dan heb je twee keuzes. Je kunt gaan voor een rails met oogjes, of voor een stang. Dit maakt ook veel verschil voor je gordijnen. Als je een gordijnrails hebt, worden er plooien in de gordijnen genaaid om de haakjes te bevestigen. Als je een gordijnroede gebruikt, heb je een gordijn met ringen of lussen nodig.

 

2. Hoogte meten

Nu je weet welk systeem je hebt, ga je de hoogte van de gordijnen meten. Je meet in principe vanaf het plafond tot de hoogte waar je het gordijn wilt hebben. Of je meet vanaf de roede tot het punt waar je het gordijn wilt hebben. Schrijf duidelijk op waarvandaan en tot waar je hebt gemeten. In de winkel zal de verkoper je hiernaar vragen zodat de juiste marges worden meegenomen. Er wordt bijvoorbeeld 4-6 cm opgeteld aan de onderkant, omdat het gordijn wordt omgezoomd.

3. Breedte meten

De breedte van een gordijn is soms wat lastig in te schatten. Dat komt omdat je wat overlap nodig hebt. Als je gordijnen precies op de breedte van het kozijn worden gemaakt, krijg je kieren. Daarom wordt standaard 20 cm aan beide kanten opgeteld zodat je voldoende breedte hebt. Overigens moet je hier ook rekening mee houden met je gordijnrails of -roede. Ook deze dient breder te zijn dan het raam. Een uitzondering is een raam in een hoek, waar je het gordijn tot tegen de hoek kunt bevestigen.

4. Een mooie kleur

Nu je alle afmetingen weet, is het tijd om naar de winkel te gaan en gordijnen te bekijken. Er zijn heel erg veel kleuren. Onthoud dat je de kleur van de stof online niet altijd goed kunt beoordelen. Kies een kleur die goed past bij de grote meubels (tafel, bankstel). Natuurlijk hangt de kleur ook af van de ruimte. In de woonkamer kies je waarschijnlijk andere gordijnen als wanneer je de babykamer gezellig gaat inrichten.

 

5. Doorschijnend of verduisterend

Er zijn twee soorten gordijnen. De ene soort laat nog licht door. Dit type gordijnen is geschikt voor bijvoorbeeld de woonkamer. Het is dan niet zo erg als er licht doorheen komt, sterker nog, het kan inbrekers afschrikken als ze licht zien binnen. Voor slaapkamers is het praktisch om te gaan voor verduistering, omdat de meeste mensen prettiger slapen in een donkere ruimte.

Het vinden van goede gordijnen is niet zo heel ingewikkeld. Het is echter wel een klusje dat je goed moet doen, als je wilt dat je gordijnen lang meegaan. Veel mensen maken fouten bij het uitkiezen of opmeten van hun gordijnen. Dat is erg jammer, want gordijnen zijn niet goedkoop. Ben jij toe aan nieuwe gordijnen? Dan helpen deze 5 tips je om aan de juiste gordijnen te komen.

 

Veel tips op Huislijn.nl

Op Huislijn.nl kan je zoeken naar je nieuwe droomhuis maar je vindt ook veel leuke informatie over hoe je je huis kunt gaan inrichten, slimme tips om je huis te verkopen of informatie over hoe je je huis kunt financieren.

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24