Bezwaar maken tegen de WOZ waarde vaak zinvol

Belasting betalen is over het algemeen niet onze favoriete hobby. Natuurlijk weten we dat de wegen waar we op rijden ervan onderhouden worden, net zoals de riolering en vele andere dingen waar we met zijn allen gebruik van maken. Maar toch… geeft niet iedereen zijn geld liever uit aan een mooie vakantie of aan andere zaken waar we veel plezier aan beleven?

Misschien kun je wel flink wat geld besparen door bezwaar tegen je WOZ waarde Nijmegen te maken en zo je WOZ waarde te verlagen. Door het verlagen daarvan, wordt de onroerend zaakbelasting minder. Hoe dat in zijn werk gaat, leg ik je hieronder uit.

Hoe wordt de WOZ waarde vastgesteld?

De waarde van onroerende zaken, de WOZ waarde dus, wordt vastgesteld door de betreffende gemeente. Het uitgangspunt daarbij is de mogelijke verkoopprijs van jouw huis. De waardepeildatum is 1 januari van het voorgaande jaar. Oftewel: de WOZ waarde loopt altijd een jaar achter. In de huidige markt waarbij de verkoopprijzen de pan uit reizen, is dat in principe gunstig voor de WOZ-waarde van jouw huis. De verkoopprijs van vorig jaar is namelijk waarschijnlijk lager dan de verkoopprijs van het huidige jaar.

Hoe stelt de gemeente de waarde vast?

De gemeente baseert de nieuwe WOZ-waarde op ontwikkelingen in de markt en op basis van referentiewoningen. Er wordt dus voor jouw waarde gekeken naar woningen die op jouw huis lijken. Veelal gebeurt dat vanachter een bureau. Omdat er veel gegevens beschikbaar zijn in de diverse databases gaat dat over het algemeen best goed. Toch is elk huis verschillend en die verschillen kun je niet beoordelen zonder dat je in het huis geweest bent. Een ambtenaar bezoekt dan ook met enige regelmaat woningen om de verschillen te beoordelen, maar kan nooit alle woningen bezichtigen. En in die verschillen zit onder andere jouw winst. Want jij weet waarschijnlijk veel beter in welk opzicht jouw woning anders is dan die van de buren. Die informatie is goed te gebruiken bij het maken van bezwaar.

Kosten bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

energierekening vergelijken

Je vraagt je misschien af hoeveel je dat gaat kosten om zo’n  traject in gang te zetten. En dat is het mooie ervan: helemaal niets! Het is namelijk zo dat als jouw bezwaar gegrond verklaard wordt, oftewel: je krijgt gelijk van de gemeente, de gemeente de kosten moet betalen. En als je geen gelijk krijgt, dan betaalt degene die je hebt ingeschakeld om het WOZ waarde bezwaar te maken de kosten. Het is dus zeker het proberen waard.

Wat is de kans om het bezwaar te winnen?

Voordat een bezwaar wordt ingediend, wordt eerst gekeken naar de kans van slagen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de verkoopprijzen van andere woningen te vergelijken met jouw huis. Ook worden de eerdere ervaringen met de betreffende gemeente op slagingskans beoordeeld. Mocht van tevoren al duidelijk zijn dat de WOZ waarde reëel is, dan zal het traject niet in gang worden gezet. Maar als er een grote kans is dat het gaat lukken om gelijk te krijgen en de WOZ waarde verlaagd zal worden, dan zal er alles aan worden gedaan om het traject tot een succes te maken. Natuurlijk is er geen garantie te geven, maar een poging wagen kun je altijd! Ga jij het proberen?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207