Waar moet je op letten als je je hypotheek wilt herfinancieren?

Heb je jaren geleden een hypotheek afgesloten om de aankoop van jouw woning te financieren? Dan ben je inmiddels misschien al wel bezig met het aflossen van het laatste gedeelte. In dat geval denk je mogelijk dat een hypotheek herfinancieren oftewel je hypotheek oversluiten geen zin meer heeft. De rente staat op dit moment nog steeds laag en daarom kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Je bespaart dan mogelijk behoorlijk wat op jouw maandelijkse hypotheekkosten. Wil je jouw hypotheek oversluiten? Ga dan niet over één nacht ijs. Wanneer je dit wel doet, maak je mogelijk keuzes waar je later spijt van krijgt. Daarom vertellen wij jou hier waar je op moet letten als je jouw hypotheek wilt herfinancieren.

Huidige rentestand

Voordat je jouw hypotheek onderbrengt bij een andere geldverstrekker, kijk je eerst naar de huidige rentestand. Heb je jaren geleden een hypotheek afgesloten tegen 5 procent rente? Dan is het niet bepaald lastig om een geldverstrekker te vinden die een lagere rente hanteert. De rente is de laatste jaren namelijk vrijwel alleen maar gedaald. Hierdoor denk je mogelijk al snel dat je jouw lening elders onder kunt brengen voor een aanzienlijk lagere prijs. Dat klopt inderdaad, maar dat wil nog niet zeggen dat oversluiten ook verstandig is.

Kost een hypotheek oversluiten geld?

Wanneer je een hypotheek afsluit, spreek je een rentevaste periode af met de geldverstrekker. Vaak kun je jouw lening voor 10, 20 of 30 jaar vastzetten. Gedurende de rentevaste periode betaal je altijd hetzelfde percentage aan rente over jouw lening. Hierdoor weet je waar je aan toe bent. Voor een geldverstrekker biedt een rentevaste periode eveneens zekerheid. In deze periode zijn zij verzekerd van inkomsten. Wil je jouw hypotheek voor het einde van de rentevaste periode oversluiten? Dan is de kans groot dat een geldverstrekker jou een boete oplegt. De geldverstrekker loopt immers geld mis. Door jou een boete op te leggen, krijgen zij alsnog het bedrag waar ze recht op hebben.

Is jouw rentevaste periode nog niet voorbij? Sluit jouw hypotheek dan niet over zonder uit te zoeken hoeveel herfinancieren jou kost. Het is namelijk niet zo dat verzekeraars hier een vast bedrag voor hanteren. Nee, want zij kijken naar de resterende lengte van de rentevaste periode. Hoe langer deze periode, des te hoger de boete. Daarnaast kijken zij naar de hoogte van jouw lening. Brengt een geldverstrekker jou een hoge boete in rekening? Dan kan het zijn dat oversluiten – ondanks de lagere rente – niet interessant is.

Hypotheek oversluiten

Bereken of herfinancieren financieel interessant is

Overweeg je om jouw hypotheek over te sluiten? Doe dit dan alleen als je zeker weet dat dit financieel interessant is. Kijk daarom of herfinancieren jou onderaan de streep geld oplevert of geld kost. Hiervoor bereken je allereerst hoeveel geld de hypotheek jou kost volgens de huidige voorwaarden. Bereken daarna wat de lening jou kost als je deze oversluit naar een geldverstrekker die een lagere rente hanteert. Zoek vervolgens uit hoeveel boete je betaalt bij herfinancieren. Blijft er onderaan de streep een positief bedrag over? Dan is oversluiten het overwegen waard.

Schakel hulp in

De meeste mensen vinden het lastig om zelf te berekenen of oversluiten al dan niet interessant is. Geldt dit ook voor jou? Dan biedt hypotheekadvies Hoorn uitkomst. Zo’n specialist helpt jou namelijk graag om te berekenen of herfinancieren de moeite waard is of niet. Hij focust zich overigens niet alleen tot het financiële plaatje, maar kijkt ook naar de voorwaarden. Op deze manier weet je zeker of je er goed aan doet om jouw hypotheek elders onder te brengen.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99