Passen je lampen bij je interieur?

Ben jij iemand die zo nu en dan graag het hele interieur even omgooit? Dingen op andere plekken zet, of zelfs meubels de deur uit doet om voor een heel nieuwe look, een andere sfeer of stijl te gaan? Dan is er misschien een onderdeel dat je daarbij snel over het hoofd ziet: de verlichting. Je bent echt niet de enige die de lampen die in een ruimte aanwezig zijn een beetje voor lief neemt, en er niet snel aan denkt deze aan te passen als de inrichting of de stijl van de kamer wordt veranderd. Zonde is het wel, want juist de goede lampen kunnen een kleine metamorfose helemaal afmaken.

Het uiterlijk doet ertoe

Nee, al te oppervlakkig denken en alleen maar kijken naar het uiterlijk, dat moeten we eigenlijk niet doen. Maar laten we eerlijk zijn, bij lampen telt de buitenkant weldegelijk mee. Zeker als ze op een goed zichtbare plek in je woning staan, midden in je woonkamer bijvoorbeeld, is het uiterlijk toch iets dat meteen in het oog springt.

Ga je het interieur van je woonkamer behoorlijk aanpakken, dan kan het zomaar zijn dat de lampen die je nu hebt staat er echt niet meer tussen passen. Zeker wanneer je kiest voor een heel andere stijl, zijn de lampen vaak een soort stille herinnering aan hoe het was. Het is dus zeker aan te bevelen om deze ook in je ‘restyling’ mee te nemen. Ga je van een landelijk interieur naar een industriële look? Kies dan ook voor een industriele lamp, dan maak je het helemaal af.

Staan ze nog op de goede plek?

Heb je je woonkamer grondig veranderd, dan kan het niet alleen zo zijn dat het uiterlijk van je lampen niet helemaal meer bij de nieuwe inrichting past. Ook de plekken waar de lampen zich bevinden kunnen plotseling niet helemaal meer kloppen. Zeker als je flink hebt lopen schuiven met meubels, kan het nodig zijn om ook je verlichting aan te passen.

lampen

Heb je bijvoorbeeld je eettafel op een andere plek gezet? Dan is de kans groot dat er nu ergens eenzaam in je kamer nog een hanglamp hangt. Zonder echt duidelijke functie. Deze met de eettafel meeverplaatsen is vaak wel zo handig. En ook als je ergens een lekker knus hoekje had om te lezen, en dat is verplaatst naar een andere kant van de kamer, is het vaak nodig om iets aan de plek van de lampen te doen. Grote kans dat je in je nieuwe hoekje anders niet eens meer genoeg licht hebt om je boek te kunnen lezen. Het is het handigst als je nog voor je met meubels gaat slepen alvast nadenkt over waar je lampen moeten komen. Dan kun je deze meteen in je plannen meenemen, en voorkom je dat je overdag denkt klaar te zijn, maar ’s avonds als de lampen aangaan opeens merkt dat er toch nog heel wat werk te doen valt.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60