Inbouwspots in de badkamer: waar moet je op letten?

Er is veel keuze als het om badkamerverlichting gaat. Toch blijven de inbouwspots een grote favoriet! Inbouwspotjes zijn praktisch en passen bij iedere stijl. Wil jij ook graag een aantal spots in de badkamer plaatsen? Dan moet je letten op de onderstaande punten.

Lichtplan van de badkamer

Bij het inrichten van een nieuwe badkamer is het handig om een lichtplan op te stellen. Dit is een plattegrond waarop je de lichtpunten aangeeft. Je bepaalt niet alleen de plek, maar ook het type lamp. Er wordt onderscheid gemaakt tussen basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Spots zijn vooral geschikt als basisverlichting (als plafondlampen) en als accentverlichting (functionele verlichting boven de spiegel of bij de douche).

Plek van de inbouwspots

Kijk bij het bepalen van de plek niet enkel naar de praktische kant. Het is ook belangrijk dat de verdeling er mooi uitziet. Denk daarom goed na over de exacte plekken van de inbouwspots. Plaats je de spots in rijen, precies in het midden of juist langs de randen van het plafond?

Juiste IP-waarde

In de badkamer krijg je te maken met vocht en water. Voor de veiligheid is het daarom belangrijk om te kiezen voor inbouwspots met de juiste IP-waarde. Zo’n IP-waarde geeft aan hoe waterdicht de lampen zijn. Hoe hoger de waarde, hoe beter het lampje bestand is tegen water. Een inbouwspot ip65 is bijvoorbeeld straalwaterdicht en geschikt voor in de douchecabine. In de rest van de badkamer zijn spatwaterdichte spotjes met een IP-waarde van 44 al voldoende. Tip: geef in jouw lichtplan aan welke IP-waarde het desbetreffende spotje moet hebben. Zo heb je direct een duidelijk overzicht van alle soorten lampen die je moet aanschaffen.

Grootte van de spotjes

planten in je badkamer

Vergeet niet om naar de grootte van de inbouwspots te kijken. Spotjes zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Het is het mooiste als alle plafondspots even groot zijn en dezelfde inbouwdiepte hebben.

Gewenste lichtkleur

De zogenaamde kleurtemperatuur geeft aan of het licht koel (blauwig), neutraal (wit) of warm (gelig) is. De lichtkleur heeft invloed op de sfeer in de badkamer. Wit licht is handig voor de basisverlichting of voor boven de spiegel. Met warm licht maak je de badkamer juist knus en gezellig.

Mogelijkheid om te dimmen

Bij veel inbouwspotjes heb je de mogelijkheid om de verlichting te dimmen. Zo kun je dus eenvoudig afwisselen tussen fel licht en zacht licht. Heel erg handig! Koop een losse dimmer met schakelmateriaal en check of jouw inbouwspots er geschikt voor zijn.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 94