Zo geef je je woning een goedkope make-over

Het is weer winter en dat betekent dat we meer binnen zitten dan in de zomer. Lekker in de avond onder een dekentje op de bank genieten van een kop thee met een goed boek of fijne serie. Dat is natuurlijk het prettigst in een sfeervol huis. Wil je je woning een sfeervolle uitstraling geven, maar vind je het lastig te bepalen hoe je dat het best kunt doen? In deze blog ontdek je dat een make-over niet duur hoeft te zijn en dat je met een paar kleine veranderingen of aanpassingen in je huis al een compleet nieuwe look kunt creëren. Dat scheelt je niet alleen veel geld, maar ook een hoop tijd.

Persoonlijk

Vaak koop je bij de inrichting van je huis een paar standaard items: een poster of schilderij uit een winkel kunnen natuurlijk leuk staan, maar je huis wordt persoonlijker wanneer je mooie foto’s van speciale herinneringen laat afdrukken. Bijvoorbeeld van een bijzondere vakantie die je hebt gemaakt, of een foto van je familie. Hang deze bijvoorbeeld op de muur of zet de foto’s in mooie fotolijstjes, die je verspreid door je hele huis kunt zetten. Door deze persoonlijke items krijgt je woning echt een sfeervolle uitstraling, waardoor je je helemaal thuis voelt in je eigen woning.

Verlichting

Daarnaast doet licht ook veel met de sfeer in je huis. Wanneer je altijd onder felle tv-lampen zit, zul je merken dat dat niet gezellig overkomt. Fel licht nodigt namelijk niet uit om lekker een boek te gaan lezen of ontspannen een spelletje te spelen. Kies daarom voor verschillende schemerlampen, die je afwisselt met een mooie leeslamp of met gezellige kaarsen. Het voordeel van kaarsjes is bovendien dat je ze overal in kamer kunt neerzetten: op tafel, op een plank of juist in de kast. Zo kun je spelen met de plek waar de verlichting vandaan komt.  

Accessoires

Ook nieuwe accessoires in je woning kunnen voor dat make-over-gevoel zorgen. Koop bijvoorbeeld eens nieuwe kussentjes voor op je bank of stoelen, of koop een mooi vloerkleed. Vloerkleden geven warmte aan je huis en zijn er in allerlei kleuren en verschillende maten. Elk kleed zorgt daardoor weer voor een andere sfeer in je huis. Ook een schapenvacht of woonaccessoires kunnen je kamer sfeervol en gezellig maken.

Planten

kamerplanten in je interieur

De laatste tip is om planten in je huis te halen. Planten en bloemen zijn tegenwoordig eigenlijk niet meer uit je interieur weg te denken. Naast dat planten ontzettend sfeervol staan, zorgen ze ook voor een beter klimaat in je huis, geven ze rust en verlagen ze stress.

Wissel grote en hoge planten af met kleine plantjes en verse bloemen, en je zult merken dat je huis er meteen anders uitziet!  

Evelien Wijbenga
Evelien Wijbenga

Ik heb Nederlands gestudeerd aan de RUG en heb inmiddels al een paar jaar ervaring als tekstschrijver voor verschillende doelgroepen.

Artikelen: 5