Wordt lopen wat lastiger? Denk dan eens aan een traplift

Loop jij nog net zo makkelijk als pakweg twintig jaar geleden? Of merk je dat het toch net wat meer moeite begint te kosten? Niet dat lopen helemaal niet meer lukt hoor, maar een beetje strammer wordt het wel, en het uren volhouden gaat ook wat lastiger. Zeker wanneer er sprake is van hoogteverschil merk je vaak dat de jaren beginnen te tellen; door slijtage aan de gewrichten gaat het optillen van de benen simpelweg wat lastiger. Merk je dat dit voor jou het geval begint te worden, dan kan kiezen voor een traplift een slim idee zijn. Zelfs als je jezelf nog actief en vitaal beschouwt.

Je merkt het vooral bij de trappen

Vroeg of laat krijgen we er allemaal last van: het bewegen gaat net wat minder makkelijk dan voorheen. Niet dat we helemaal niet meer vooruitkomen. Nee, het kost gewoon net wat meer moeite. We houden het wat minder lang vol, of kunnen bepaalde bewegingen minder makkelijk uitvoeren. Niet zo vreemd. We bewegen wat af in ons leven, en daardoor treedt nu eenmaal slijtage aan de gewrichten op. Dat gaat heel geleidelijk, dag na dag, jaar na jaar, maar uiteindelijk gaan we de gevolgen een keer merken. We worden strammer, hebben wat sneller pijntjes hier en daar en merken dat bewegen in het algemeen net wat moeizamer gaat.

Vaak is traplopen één van de eerste dingen die minder lekker gaan. Niet zo vreemd, want hierbij moet je je benen buigen en optillen, en vervolgens ook nog je eigen gewicht omhoog dragen, terwijl je grotendeels op één been staat. Als je het zo leest is het bijna een wonder dat je dat jarenlang zonder problemen hebt gedaan! Je zal zien dat het beklimmen van een trap de ene dag wat lastiger gaat dan de andere, maar doorgaans niet meer zo soepel gaat als twintig jaar geleden.

Waarom zou je het niet doen?

Wanneer je in een huis met één of meerdere trappen woont, kan het knap vervelend zijn als je deze wat minder makkelijk kunt gebruiken. Wanneer het je steeds meer moeite of zelfs pijn kost om van beneden naar boven te komen. Om die reden kiezen steeds meer mensen voor trapliften. Niet omdat traplopen voor hen onmogelijk is geworden. Wel omdat het gewoon net wat minder makkelijk gaat, en zij graag een keuze willen hebben: de trap als het lukt, de lift wanneer het even wat minder gaat. Of wanneer je gewoon even geen zin hebt in die trap, dat mag ook.

Gelukkig vindt je online veel informatie over trapliften. Alhoewel het voor veel mensen nog best een drempel is, zo’n traplift laten plaatsen, zijn er ook steeds meer die denken ‘waarom niet?’. En inderdaad, waarom zou je het niet doen? Het jezelf een beetje gemakkelijker maken, daar is helemaal niets mis mee.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60