Wat te doen bij geluidsoverlast van je buren?

Het zou kunnen dat je vaak last hebt van geluidsoverlast van de buren. Dit is overdag al vervelend, maar in de nachtelijke uurtjes al helemaal. Het is in dit geval belangrijk dat je zo snel mogelijk in gaat grijpen. Hoe langer dit duurt, hoe gekker jij ervan zult worden. Zoals je merkt is actie ondernemen in dit geval pure noodzaak. Juist hierom is het belangrijk dat je weet dat je in het geval van geluidsoverlast moet doen. In deze blog vertellen we je hier dan ook graag meer over.

Wat doe jij aan geluidsoverlast?

Als je last hebt van het geluid van de buren, dan zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen. Een vraag die veel mensen hebben is, wat te doen bij geluidsoverlast buren. Daarom een paar dingen die je kunt doen op een rijtje gezet. We hopen dat je aan de hand van deze tips wat aan het probleem kunt doen en snel weer volledig kunt genieten van je eigen woning. Hieronder vind je de tips:

  • Je kunt andere buren vragen of dat zij ook last hebben van het geluid van je buren. Mocht dat zo zijn dan kun je samen actie ondernemen.
  • Je kunt in gesprek gaan met je buren als je last hebt van het geluid wat ze veroorzaken. 
  • Als het geluid aan blijft houden dan kun je maar beter bijhouden wanneer dat is, je bouwt als het ware een dossier op. 
  • Je kunt geluidsoverlast schriftelijk bij de buren melden en dan aangeven dat je een dossier erover aan het opbouwen bent.
  • Soms is bemiddeling nodig zodat een probleem niet verder escaleert. 

De eerste stappen..

koptelefoon bij geluidsoverlast

Het gaat er om dat je weet wat je wil doen, als je echt last hebt van het geluid van de buren en je ziet het als overlast, onderneem dan actie. Hoe langer je gaat wachten, hoe erger het kan worden en hoe bozer je jezelf gaat maken. Zonde van je gezondheid en je tijd! Daarom is het beter om in gesprek te gaan en samen naar een oplossing te zoeken.

Misschien zijn de buren zich er niet van bewust (bijvoorbeeld omdat ze zelf geen kinderen hebben) en houden ze er vanaf nu rekening mee als je het hebt doorgegeven. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je uiteraard ook juridische stappen nemen.

Dit is echter een stap die je alleen in een uiterst geval moet willen zetten. Het is namelijk niet goed voor de band met je buren en de band met de buren is weer van grote invloed op jouw woongenot. Dit is al helemaal het geval als de geluidsoverlast wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een huisdier. Een rechter kan in dit geval bijvoorbeeld de eigenaar verplichten om het dier stiller te maken. Lukt dit niet binnen de opgelegde tijd, dan moet het huisdier of moeten de buren weg. 

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204