Waar je op moet letten bij verhuizen met huisdieren

Het is voor jezelf al een verandering als je gaat verhuizen. Zo heb je even tijd nodig om te wennen aan je nieuwe omgeving met andere indrukken en geluiden. Dat geldt natuurlijk ook voor huisdieren. De kans is groot dat je kat zich eerst in je nieuwe huis verstopt om de kat uit de boom te kijken. Ook voor je hond is de omgeving nieuw. Er zijn andere geurtjes en het vertrouwde ligplekje is weg. Zorg daarom bij een verhuizing met huisdieren voor een goede basis. Bijvoorbeeld door het eigen vertrouwde mandje een fijne plek geven en de speeltjes zichtbaar neer te leggen. Ook blijf je natuurlijk hetzelfde voer geven om verdere veranderingen zoveel mogelijk te beperken.

 

Stress of toch een ziekte of een aandoening?

Een verhuizing met je huisdieren brengt mogelijk stress met zich mee. Niet alleen als het gaat om het vervoer, maar ook het kennismaken met de nieuwe omgeving. Dat uit zich misschien in nerveus gedrag of in angst. Misschien heeft je hond ineens diarree en denk je dat het van de stress van de verhuizing komt. Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Het is ook goed mogelijk dat je huisdier te maken heeft met een ziekte of aandoening. Die kans bestaat altijd ongeacht de verhuizing. Hond of kat diarree komt bovendien nogal eens voor. Bijvoorbeeld als er wat van de straat is gegeten of door een virusinfectie. De kans dat je hond wat eet van de straat in de nieuwe omgeving is aanwezig. In je oude buurt weet je doorgaans op welke plekjes je moet opletten. In je nieuwe omgeving ken je de uitlaatplek natuurlijk zelf ook nog niet en is het daarom lastiger te voorkomen dat je hond wat opeet.

 

Puppy of kitten verhuizen: vergeet de inentingen niet

Bij het verhuizen met een puppy of kitten geldt dat deze waarschijnlijk wat makkelijker wennen. Je hebt je huisdier dan nog maar net en er zijn toch al veel nieuwe dingen waar je huisdier in het jonge leven mee te maken krijgt. Let tijdens de drukte van de verhuizing wel op de nodige inentingen van je puppy of kitten. Die vergeet je misschien zomaar door de eigen verhuisstress. Het laten inenten van je huisdier is belangrijk. Er zijn verschillende hondenziektes en kattenziektes waartegen een inenting bescherming biedt. Denk maar aan de niesziekte bij kat. Bij een kitten is er een eerste inenting nodig tegen deze niesziekte bij een leeftijd van negen weken. Na twaalf weken volgt dan een tweede inenting. Zet de data anders in je agenda, zodat je zeker weet dat je huisdier de inentingen krijgt.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 119