Tips om je tuin in te richten

Geniet jij er ook zo van om in je tuin tot rust te komen, bijvoorbeeld in het weekend of na een lange werkdag? De tuin is een ideale plek om te ontspannen. Ook biedt een tuin ruimte aan kinderen waar ze zich heerlijk even kunnen uitleven. En wanneer je huisdieren hebt zoals een hond of een kat, kunnen ook zij daar gaan spelen. Maar toch is het vaak lastig om je tuin in te richten. Op welke manier zorg je er bijvoorbeeld voor dat je tuin sfeervol is? En op welke manier kun je een duurzame tuin creëren? En waar moet je nog meer op letten bij het inrichten van je tuin? In deze blog lees je wat inspiratie.

Kleur

Kleuren zijn om te beginnen een groot en ook belangrijk onderdeel van je tuin. Met kleur kun je er ook voor zorgen dat je je tuin langer en groter kunt laten lijken, maar ook smaller en korter. Daarnaast kun je door kleur bepaalde delen van je tuin extra aandacht geven. Warme kleuren zoals oranje, rood en geel zorgen bijvoorbeeld voor een warme sfeer. Maar wil je liever een kalmere uitstraling? Kies dan voor koele tinten zoals groen, blauw of paars. Dit geldt voor alle onderdelen in je tuin, zoals planten, maar ook voor je tuinmeubilair en -materialen.

bloemen in tuin

Duurzaam

Een sfeervolle tuin kun je verder creëren door te kiezen voor duurzaamheid. In een duurzame, milieuvriendelijke tuin kan de natuur zijn eigen gang kan gaan. Je draagt op die manier ook nog eens een steentje bij aan een beter klimaat. Kweek bijvoorbeeld je eigen groenten door een moestuin aan te leggen. Het staat erg gezellig om een moestuin in je tuin te hebben, maar daarnaast zorgt het ook voor gezond en biologisch voedsel. Heb je niet veel ervaring met een moestuin? Wortel, sla en spinazie zijn groenten die relatief gemakkelijk te telen zijn. Ook kruiden zoals lavendel, bieslook en rozemarijn zijn een slimme keuze als je begint met een moestuin. Het is overigens het handigst om met je moestuin te beginnen na de vorstperiode, dus in het voorjaar.

Hoekjes

Verder staat het erg gezellig om je tuin in verschillende gedeeltes op te delen. Denk aan bijvoorbeeld een gezellige eethoek, waar je heerlijk uitgebreid kunt tafelen met vrienden of familie. Ook een hoek met mooie planten en bloemen, door een border staat sfeervol. Wanneer je kiest voor vaste planten, zal dit je bovendien schelen in het onderhoud. Vaste planten zijn namelijk planten die ieder jaar terugkeren. Je hoeft deze vaste planten dus niet steeds opnieuw te zaaien. Overigens is het ook erg leuk om droogbloemen te maken van de eigen bloemen in je tuin. Deze droogbloemen kun je dan weer gezellig binnen neerzetten om je interieur daar gezellig te maken. Heb je niet zulke groene vingers? Dan kun je deze natuurlijk ook kopen bij bijvoorbeeld een droogbloemen groothandel.

Evelien Wijbenga
Evelien Wijbenga

Ik heb Nederlands gestudeerd aan de RUG en heb inmiddels al een paar jaar ervaring als tekstschrijver voor verschillende doelgroepen.

Artikelen: 5