Hoe kun je plexiglas gebruiken in je huis?

Bij plexiglas denk ik vooral aan mijn jeugd: aan de les handenarbeid op het voortgezet onderwijs welteverstaan. Hele kunstwerken maakten we van plexiglas. En het liefst in veel verschillende kleuren. Ik heb er zelfs een foto van; de jonge versie van mij die geconcentreerd aan het passen en meten is. Uiteindelijk werd het dan een abstract object dat hoe dan ook na enige tijd in de prullenbak zou belanden. Maar leuk om te doen was het wel. Tegenwoordig ben ik minder creatief met plexiglas platen, maar gelukkig zie ik dat de scholen dit bijzondere materiaal niet zijn vergeten. Ook mijn kinderen zijn in de weer met deze platen. Voor mij was dit genoeg reden om op zoek te gaan naar alle toepassingen die met plexiglas mogelijk zijn. En wat blijkt? Er kan echt ontzettend veel mee!

Praktische tips voor plexiglas in huis en tuin

Enthousiast als ik was in mijn missie om het gebruik van plexiglas nieuw leven in te blazen, sprak ik al snel mijn schoonmoeder. “Maar Diane”,  zo zei ze een beetje verbaasd, “Ik heb toch al minstens 3 jaar plexiglas op het bad liggen. Ik zit daar nooit in en zo hoef ik het bad niet schoon te maken”.

De buurman aan de overkant moest ook al een beetje lachen om mijn project. “Ideaal als dak voor de schildpadden”, zo verkondigde hij. “En heb je niet gezien dat we het in de keuken als achterwand gebruiken? Dan wordt het echt weer eens tijd voor een bakkie buuf, kun je meteen de nieuwe vloer bekijken en de keukenachterwand!” 

Langzaam maar zeker werd me duidelijk dat plexiglas helemaal niet zo’n stoffig imago heeft als ik dacht. Dat ik het niet gebruik, wil niet zeggen dat anderen er niet mee werken. Naambordjes, schuifdeuren, lampen, een bijzettafel. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het ervan maken.

Deel 1 van mijn onderzoek was hiermee duidelijk afgerond.

Technische verschillen

Door naar het tweede deel dan. Want hoe kan het dat je er al die verschillende dingen van kunt maken? Uit pure nieuwsgierigheid bel ik met een deskundige en voor de zoveelste keer krijg ik een klein lachje te horen. Maar het enthousiasme aan de andere kant van de lijn is groot en het antwoord op mijn vraag bleek niet ingewikkeld: het materiaal dat ik vroeger op school gebruikte, had heel andere eigenschappen. Ik luister naar een verhaal over de verschillende in benamingen, het verschil tussen gegoten en geëxtrudeerd plexiglas, de voordelen van de verschillende diktes, dat het uv-licht wordt tegengehouden, het veel sterker is dan glas, dat het brandklasse B2 heeft en smelt bij een temperatuur van 160 graden.  Na ongeveer een kwartier heb ik meer dan voldoende gehoord en besluit ik zowel het gesprek als mijn project af te ronden. De conclusie is voor mij overduidelijk: plexiglas was hip, is hip en zal altijd hip blijven! Wat maak jij ervan?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207