Lampen, sfeermakers in huis!

Heb je net een nieuwe woning of ben je toe aan meer sfeer in huis? Neem dan je verlichting eens onder de loep! Lampen in huis zijn niet alleen functioneel, ze zijn uitermate geschikt of sfeer te brengen of accenten aan te leggen in huis. Soms helpt het als je van te voren een lichtplan maakt.

 

Creëer een lichtplan

Een lichtplan begint met het maken van een simpele plattegrond van de ruimte waar je de verlichting wilt verbeteren. Geef aan waar je meubels staan of, in het geval van een nieuwe woning, waar je de meubels wilt plaatsen. Teken ook de stopcontacten, wel zo handig. Je kunt ook items aangeven die je extra wilt belichten, zoals een mooi schilderij. Bedenk vervolgens wat de functie van de verlichting moet zijn.

Je kunt verlichting diverse functies toekennen, zelfs binnen 1 ruimte. Om het niet te ingewikkeld te maken zullen we een grove verdeling maken tussen:

  • Basisverlichting
  • Praktische verlichting
  • Sfeerverlichting

 

Basisverlichting

De basisverlicht is eigenlijk de algemene verlichting binnen een ruimte. Het betreft een rustige verlichting, gelijk aan daglicht. Een lamp die je aanzet om je weg te vinden, zonder dat het ergens de nadruk op legt of de sfeer verstoort. Meestal betreft het een plafondlamp of een hanglamp. Geef op je plattegrondje aan waar de basisverlichting zich bevindt en wat het bereik is. Zorg dat de verlichting toereikend is voor de ruimte.

 

Praktische verlichting

Nu dat je de basis verlichting hebt weergegeven, is het tijd om de praktische lampjes een plek te geven. Als voorbeeld nemen we de woonkamer. Misschien is er wel een plekje waar je graag je boek leest? Daar plaats je dan een leeslamp. Natuurlijk mag een lamp boven de eettafel ook niet ontbreken!

 

Sfeerverlichting

In de avond wil je liever niet met je basisverlichting aan op de bank zitten. Tijd om de sfeerverlichting aan te zetten. Sfeerverlichting kun je creëren door praktische verlichting te dimmen. Ook kun je kleine lampjes plaatsen, bijvoorbeeld in de boekenkast of op het dressoir.

 

lampen

Lampen in vele soorten en maten

Lampen en armaturen komen is duizend en een soorten, stijlen en maten. Alleen al als we spreken over soorten binnenverlichting kun je kiezen uit:

  • Hanglampen
  • Wandlampen
  • Tafellampen
  • Vloerlampen
  • Plafondlampen
  • Spots

Dan heb je nog lampen van bijzondere merken of kun je een lamp kiezen per woonstijlen of -trends.

 

Bijzondere ruimte: de badkamer

Een bijzondere ruimte als het gaat om het plaatsen van verlichting is de badkamer. Het betreft een ruimte waar je basisverlichting, praktische verlichting en sfeerverlichting wilt. Helaas kun je er geen conventionele lamp ophangen. De hoeveelheid vocht of zelfs direct contact met water is voor de meeste lampen niet geschikt. Of een lamp waterdicht is, kun je zien aan de IP waarde. Hoe hoger de IP waarde, hoe groter de waterdichtheid.

Tim Lebrechthausen
Tim Lebrechthausen
Artikelen: 1