Geef je nieuwbouwwoning een klassieke uitstraling met deze tips

Wanneer mensen een eisenlijstje opstellen bij de aankoop van een nieuwe woning staat  ´een huis met karakter´ vaak bovenaan. Jaren ´30 woningen zijn nog altijd populair en dat is niet zo gek. Het bevat vaak prachtige oude elementen zoals glas-in-lood, sierlijke details en mooie houten vloeren. Toch brengt een oud huis ook zo zijn nadelen met zich mee. De details kunnen nog zo mooi zijn, van binnen voldoet het meestal niet meer aan de moderne gemakken. Je kunt er voor kiezen om een grondige verbouwing te laten doen zodat het huis van binnen meer van deze tijd is, maar zo’n verbouwing is vaak enorm kostbaar en ook nog eens tijdrovend. Tel daarbij op dat er tegenwoordig geen aannemer meer tijd heeft en dat karakteristieke huis kopen wordt steeds minder aantrekkelijk. Hoewel een nieuwbouwwoning in de meeste gevallen absoluut de sfeer en het karakter van een ouder huis mist, heeft het dus wel weer zo zijn voordelen. Je kunt het huis van begin af aan helemaal maken en gedeeltelijk indelen zoals jij het wilt. Dat betekent ook dat je die sfeer er zelf in kunt brengen met de juiste basiselementen. Met deze tips tover jij jouw nieuwbouwwoning om tot een sfeervol paleis.


De juiste vloer voor het de juiste sfeer

Een visgraat vloer zie je veel in oudere huizen. In de populaire jaren ´20 en ´30 huizen zie je het vooral veel terug. Het past helemaal in de karakteristieke stijl die bij veel mensen zo geliefd is. Maar een visgraat vloer past ook uitstekend in een modern interieur. Ook wanneer je een nieuwe vloer laat leggen is visgraat nog steeds extreem populair. Hoewel er vroeger werd gekozen voor een echte houten vloer, heb je tegenwoordig meer opties. Zo kun je ook kiezen voor een visgraat pvc vloer. Iets dat helemaal in deze tijd past, want het is minder tijdrovend dan wanneer je voor echt hout kiest. Bovendien is het een stuk goedkoper dan hout en onderhoudsvriendelijker. Wanneer je het onderhouden op de juiste manier doet, heb je er nog langer plezier van. Je kunt een pvc visgraat vloer ook helemaal afmaken met een band en een bies. Zo voeg je heel eenvoudig een klassieke look toe, ook aan een nieuwbouwhuis en bovendien ziet het er direct sfeervoller uit. 

kopen van een parketvloer

Sierlijsten maken de muur

Sierlijsten zijn eigenlijk houten latjes aan de muur bevestigd in een bepaald patroon. Het geeft direct een sfeervol effect. Bovendien kan het een lange saaie muur wat opbreken waardoor hij niet zo kaal lijkt. Veel nieuwbouwwoningen hebben een woonkamer met open keuken, waardoor er geen breking zit in de ruimte en er dus sprake is van een enorm lange wand. Ook in een slaapkamer kan het heel goed worden toegepast. 

De beste entree met de juiste deur

Een onderdeel waar je misschien niet zo snel aan denkt bij het creëren van sfeer, zijn de deuren in huis. Maar zie het maar eens voor je. Een kale witte deur in een nieuwbouwwoning is niet echt een sfeervol plaatje. Vergeet daarom niet dat een deur best een bepalend karakter heeft in je woning. Wil je meer sfeer aanbrengen in een moderne woning, denk dan ook aan het uiterlijk van de deuren in huis. 

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60