Tips voor het klaarmaken van je huis voor de wintermaanden

Het is slim om je huis voor te bereiden op de komende winterperiode. Net zoals je je tuin winterklaar maakt of je de winterbanden onder de auto legt. Zo moet je eigenlijk ook omgaan met je huis. Want alles gaat langer mee met goed onderhoud.

Goed schilderwerk

Neem bijvoorbeeld de kozijnen. Kozijnen met afgebladderd schilderwerk zijn gevoelig voor vocht. Dat kruipt gemakkelijk tussen de naden en als het water gaat bevriezen, zet het hout uit. Je kunt je voorstellen wat dat met de kwaliteit van je kozijnen doet. Op tijd schilderen is dan ook het advies. De schilderperiode loopt van april tot oktober. Na die tijd is de lucht te vochtig en is schilderen af te raden.

Geen gedoe met bladeren

Ook het verwijderen van afvallend blad is iets dat je niet moet vergeten. Ongemerkt verdwijnt er veel blad in de dakgoot, met mogelijke verstoppingen tot gevolg. Niet alleen blad is een boosdoener, ook mos dat van de dakpannen afvalt is met regelmaat een reden voor problemen met de afvoer.  Een boldraadrooster of bladvanger kan je veel ellende besparen. Ook bij de regenpijp op een plat dak is dit onmisbaar.

Ongewenste plantengroei verwijderen

En als je dan toch bezig bent met klusjes, controleer dan meteen of er geen ongewenst groen voor de ventilatieroosters in de gevel is gaan groeien. Het is belangrijk voor de luchtcirculatie in je muren dat de roosters vrij zijn. Dat komt het binnenklimaat ten goede en voorkomt vochtophoping of doorslag in je spouw.

Hang- en sluitwerk nakijken

Het is geen overbodige luxe om het hang- en sluit werk na te lopen en indien nodig opnieuw af te stellen. Onder invloed van weersinvloeden zoals de zon, gaat het materiaal werken. Dat geldt niet alleen voor houten kozijnen, maar ook voor kunststof. Bovendien is glas erg zwaar en bij het openzetten van een raam, komt er een behoorlijke kracht op het hang- en sluitwerk terecht. Al helemaal in combinatie met de flinke rukwinden van tegenwoordig. Het nalopen van de kozijnen voorkomt warmteverlies door tocht. Eventueel kun je een tochtstrip plaatsen. Zo blijft het in huis mooi een paar graadjes warmer.

De veegbeurt voor de open haard

gezellig een haard

Als je een open haard in huis hebt, en je die ook gebruikt, moet je deze elk jaar laten schoonmaken. Dat is sowieso nodig voor de verzekering in geval er een schoorsteenbrand zou ontstaan. Maar ook voor een betere trek in het rookkanaal is een veegbeurt op zijn tijd aan te bevelen. Bovendien is dit een goede gelegenheid om de schoorsteen te laten controleren. Zeker als je een kap op de schoorsteen hebt staan, moet je de staat daarvan in de gaten houden. Je zult niet de eerste zijn waarbij de kap zo ver doorgeroest is dat deze naar beneden valt tijdens een herfststorm.

Voegwerk checken

Ook het voegwerk van de schoorsteen wordt gemakkelijk vergeten. Door de wind en de regen spoelt het voegwerk er ongezien uit. Dat kan ertoe leiden dat het water zijn weg naar binnen weet te vinden. Andere plekken waar het voegwerk gemakkelijk uitspoelt, is op de hoeken van de gevel en in het metselwerk net boven de grond. Water kruipt waar het niet gaan kan. Daar waar weinig voegwerk aanwezig is, is het voor water een makkelijke weg naar binnen.

Tot slot

Hierbij heb je een mooi lijstje zodat je huis de koudere periodes van het jaar goed door komt. Nu hoef je je daar geen zorgen meer om te maken en kun je lekker sneeuwballen gooien of gaan schaatsen. Wie weet!

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60