Thuis wonen met een beetje hulp

We worden allemaal ouder. Dat we dan hulp in huis nodig gaan hebben, is algemeen geaccepteerd. Maar wat als je voor die tijd al verpleegartikelen en (zorg)hulpmiddelen nodig hebt? Ook dan kun je prima bij de zorgwinkel terecht.

De meeste woningen zijn ingericht op mensen die gezond zijn, die alles kunnen en die geen lichamelijke belemmeringen ervaren. Een huis zit vol met deuren en drempels die opeens hindernissen worden als je niet meer goed ter been bent. Met een drempelhulp en een smalle rollator kun je er echter weer gemakkelijk doorheen. Ook als je lichamelijk nergens last van hebt, maar bijvoorbeeld vrolijk zwanger bent of lekkerder wilt slapen, zijn er veel diverse producten beschikbaar. Echt, er ligt een wereld van handige hulpmiddelen voor je open. In dit blog proberen we het overzichtelijk te houden en je een beeld te geven van hoe je makkelijk in je huis kunt blijven tijdens een periode van lichamelijke beperkingen. Per situatie wordt er een beschrijving gegeven van de mogelijkheden.

Sportblessures

Ik denk dat heel veel mensen weleens over hun eigen grenzen heengaan tijdens het sporten.

Toch weer te veel kilometers hardlopen terwijl je het al een poosje niet hebt gedaan. Toch die bal proberen te pakken, terwijl je er eigenlijk niet bij kunt en vervolgens ongelukkig terecht komen op de vloer van de sportzaal. Of simpelweg een ander ongeluk in een klein hoekje waardoor je je vingers bezeert, je pols knakt of een knie overstrekt. Dat wordt revalideren, je lijf de rust gunnen en voortaan met een ondersteuning gaan sporten. Braces, spalken, bandages… het is er allemaal voor gemaakt. Dus hoe klunzig je je ook voelt, je bent nooit de enige!

Hulp in huis

Bij hulp in huis denken we vaak aan iemand die komt helpen met het poetsen van het huis. Alhoewel dat natuurlijk superfijn is, gaat het in dit artikel vooral om het bewegen in en rondom je woning zo gemakkelijk mogelijk te maken.

En dat kan op heel veel verschillende gebieden:

  • Een sta-op stoel. En ja, die zijn er tegenwoordig ook in hele mooie modellen.
  • Een zitkussen. Te verkrijgen in allerlei soorten, maten en vormen.
  • Handige spulletjes voor in de keuken. Wat denk je bijvoorbeeld van een broodmes met een gehoekt handvat of een bord met een bordrand zodat het eten niet van je bord schuift. En als het dan echt nodig is, schaam je er dan alsjeblieft ook niet voor om een slab aan te schaffen!
  • Anti-slip producten: uitglijden is uit den boze, maar een val voorkomen, vraagt soms wel de nodige voorbereiding. Een anti-slip product is dan een slimme keuze.

Zwangerschap en nieuwe wereldburgers

Dat een zwangerschap en bevalling een ingrijpende gebeurtenis is, hoeven we niet onder stoelen of banken te schuiven. Wat hulpmiddelen die je helpen om die tijd op de beste manier door te brengen, zijn dan ook zeker welkom. Niet alleen bedverhogers zijn ideaal om in en uit bed te stappen, maar ook een apparaat om je baby in je buik te horen is gewoon beschikbaar. En natuurlijk zijn er borstkolven, flesjes en heel veel andere praktische dingen.

Als lopen lastig wordt

Zelfstandig wonen

De benenwagen wil niet meer en je bent aangewezen op een rolstoel, een scootmobiel, een rollator, een driewieler of een loopfiets. Prima toch. Je lichaam heeft beweging nodig en op welke manier je je ook voortbeweegt, het feit dat je beweegt is al een compliment waard. Ik leg hier graag de nadruk op omdat het gebruik van een rollator of scootmobiel soms ervaren kan worden als een schaamte. Natuurlijk zou het fijn zijn als het lichaam het allemaal zelf nog kan doen, maar helaas hebben we het niet altijd voor het zeggen. Om jezelf dan op te sluiten en je de prachtige herfstkleuren tijdens een wandeling te ontzeggen, of de geur van de zee op een zomerdag of de wind in je haren, dat zou toch echt zonde zijn!

Welk ‘probleem’ je ook hebt, heb het er eens over met een winkelmedewerker. Er zijn producten te koop, maar ook te huur. Je zult verbaasd zijn over wat er allemaal bedacht is om het leven zo leuk mogelijk te houden, ook met mankementen. Want een leuk leven, dat is waar het uiteindelijk om gaat, nietwaar?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207