Heerlijk slapen: tips voor het kopen van een nieuw bed

Bij een nieuw huis, hoort een nieuw bed, toch? Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk, dat weten we allemaal. Word je regelmatig wakker met rugklachten? Dan wordt het wellicht tijd voor een nieuw bed. Het kiezen van een nieuw bed is leuk, maar er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. Niet alleen het bedframe moet bij de rest van de slaapkamer passen, ook zal je een keuze moeten maken tussen tientallen verschillende matrassen. 

Het bedframe

We beginnen bij het uiterlijk van het bed. Dit is misschien niet het belangrijkste onderdeel, maar het mag zeker niet vergeten worden. Er zijn veel verschillende bedden met diverse eigenschappen. Voordat je naar een beddenzaak gaat, raden we je aan om jezelf te oriënteren via het internet. Wat dacht je bijvoorbeeld van een boxspring of een elektrisch verstelbaar bed? Ben je op zoek naar een laag bed of wil je liever een hoog exemplaar? Kijk naar je huidige bed en maak een lijstje met kenmerken die jij belangrijk vindt. Natuurlijk is het ook mogelijk om je te laten adviseren door een specialist. Daarnaast kun je een keuze maken uit verschillende bedframes. Zorg ervoor dat het uiterlijk goed bij de slaapkamer past en vergeet ook zeker niet om naar de afmetingen te kijken! 

Kies het juiste matras

Het kiezen van een nieuw matras is niet het leukste klusje, maar het is wel heel belangrijk. Alle matrassen zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit, maar dit zijn ze zeker niet. De dikte, grootte en het materiaal kunnen namelijk variëren. We raden aan om naar je huidige matras te kijken. Wat voor matras heb je nu? Voldoet deze aan je wensen of niet? Het is geen goed teken als je `s ochtends wakker wordt met lichamelijke klachten. Bedenk vervolgens welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn en zet deze op een rijtje. Wist je dat je niet hetzelfde matras als je partner hoeft te kiezen? Het is tegenwoordig mogelijk om aan elke kant een ander matras te plaatsen. Er wordt een topper bovenop geplaatst en zo kunnen jullie beide genieten van optimaal comfort. 

slaapkamer

Een lekker dekbed

Bij een nieuw bed hoort natuurlijk ook een nieuw dekbed. Net zoals matrassen zijn er verschillende soorten dekbedden. Dit maakt het soms lastig om de juiste keuze te maken. Je hebt de keuze uit donzen, wollen of synthetische dekbedden. 

  • Dons
    Een donzen dekbed is licht, maar geeft genoeg warmte in de winter en zomer. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Bovendien zorgt dons voor goede isolatie.
  • Wol
    Wol biedt een optimale warmte-isolatie en is geschikt voor zowel de winter als zomer. Het materiaal is iets dikker en voelt daarom heerlijk comfortabel aan.
  • Synthetisch
    Synthetische dekbedden zijn geschikt voor mensen met allergieën omdat ze antibacterieel en anti-allergeen zijn. Daarnaast kun je ze gewoon in de wasmachine gooien.


Naast het materiaal moet je kijken naar de warmteklasse van het dekbed. Hoe lager de warmteklasse, hoe warmer het dekbed. Het is natuurlijk ook mogelijk om voor een vierseizoenen dekbed te kiezen. Deze bestaat uit twee dekbedden die je aan elkaar kunt knopen maar ook los kunt gebruiken. 

Redactie OMA
Redactie OMA
Artikelen: 5