Maak je huis persoonlijk met iets aan de muur

Je kent ze wel, van die muren die super strak en nieuw gestukt zijn. Hagelwit of met een mooi kleurtje verf erop. Ze zien er prachtig uit, maar zijn zo ontzettend saai! En kaal. En leeg. Een interieur wordt pas echt eigen met iets aan de muur dat reflecteert wie de bewoners zijn. Tijd dus voor het ophangen van posters een mooi schilderij.

Gaten boren, of kan het ook anders?

Het hele grote nadeel van een schilderij ophangen is dat er gaten in de muur komen. Gaten die verkeerd geplaatst zijn, moeten zorgvuldig worden dichtgezet met plamuur, maar meest levert dit niet het allerbeste resultaat op. Je moet dus wel erg zeker zijn van je zaak als je begint met boren en het niet per ongeluk op de verkeerde plek doen. Veel beter is daarom om een systeem te gebruiken waardoor je geen gaten hoeft te boren. Dan blijft je muur lekker glad en kun je variëren met hetgeen je aan de muur hangt.

Tips voor het ophangen van kunst

Met deze tips voor het ophangen van kunstwerken aan de muur, zit je altijd goed.

  1. Het mooiste is om de posters, foto’s, schilderijen of tekeningen op te hangen op ooghoogte. Maar let op: ga eerst staan; iets ophangen op zithoogte lijkt mooi, maar is echt te laag. Vanuit stahoogte levert het de mooiste invalshoek op, ook als je op de bank zit.
  2. Je ogen worden getrokken naar datgene waar het schilderij naar wijst of kijkt. Bijvoorbeeld: Als je een afbeelding hebt van een gezicht die een bepaalde kant opkijkt, kijk je als vanzelf ook naar die kant. Zorg er dan ook voor dat daar iets te zien is. De kijkrichting moet dus niet op een muur zijn gericht, maar naar een open ruimte. Zo wordt het ruimtelijke effect versterkt.
  3. We zijn geneigd om voor kleine formaten te kiezen, terwijl in veel situaties juist een hele grote lijst het mooiste effect geeft. De ruimte lijkt er groter door en het geheel straalt rust uit. Dat geldt overigens niet alleen voor alles wat je aan de muur hangt, maar ook voor losse elementen die je in je huis neerzet, zoals een flinke plant in een pot.
  4. Je kunt kunst ook prima af en toe verwisselen. Als je een hangsysteem hebt, is variëren het toverwoord. Wat denk je bijvoorbeeld van een collectie tekeningen van je kind, ingelijst in een mooi frame. Uiteraard op verschillende hoogtes gehangen voor een speels effect. Of een foto van je favoriete vakantiebestemming. Op die manier wordt je elke keer herinnerd aan die prachtige reis.
  5. Een lijnenspel verandert optisch de grootte van de ruimte. Daar kun je prima mee spelen. Lijnen die verticaal lopen, geven de ruimte meer hoogte. Dat is ideaal om toe te passen als je ruimte wat lager is. Lijnen die horizontaal lopen, maken de ruimte langer.
  6. Het effect van kleuren is uitermate groot. Een kunstwerk waarbij de bovenzijde donkerder is dan de onderzijde, drukt de ruimte als het ware naar beneden. Het plafond lijkt lager dan het in werkelijkheid is. Een lichte bovenzijde geeft juist het tegenovergestelde effect en zorgt voor een fris en ruimtelijk beeld.
wandkleed

Kunst kopen

Het aanschaffen van een kunstwerk kan een dure aangelegenheid zijn. Overweeg daarom eens om je aan te sluiten bij een kunstgalerie. Je kunt diverse kunstwerken uitproberen en betaalt daar een huursom voor. Als je besluit om een kunstwerk te houden, betaal je een bedrag minus de kosten voor de huur die je al voldaan hebt.  Wat erg leuk is, is dat ze in veel gevallen de kunstwerken thuis voor je op komen hangen. Dan wordt meteen uitgelegd wat een goede plek is om het op te hangen, onder andere rekening houdende met de tips die hiervoor genoemd zijn. Ook nemen ze diverse schilderijen of posters voor je mee, zodat je ziet welk effect elk schilderij op je inrichting heeft. Vervolgens kun je een keuze maken en ervan genieten zolang je wilt. Zoals gezegd, tegen betaling van een bedrag voor de huur.

Nu we aan het einde van dit blog gekomen zijn, hoop ik dat je er zin in hebt gekregen om die strakke muur te voorzien van iets dat bij jou past. Je weet nu ook waar je op kunt letten bij de aanschaf en bij het ophangen ervan. Wedden dat je kale inrichting opeens veel persoonlijker aanvoelt?!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207