De vorm van de tafel bepaalt de sfeer

Waarom kiezen we vooral voor rechthoekige tafels? Dat geldt zowel voor in huis als in de tuin. Wat is er mis met de ronde tuintafel of een vierkante eettafel? Om hierachter te komen ben ik met vrienden om de tafel gegaan en hebben we het gehad over de achterliggende redenen voor het kiezen van de vorm van hun tafel. Dat is weer eens wat anders dan het te hebben over de kinderen, het werk of de favoriete hobby, nietwaar!

H2 De ronde tuintafel

Eerst is Dennis aan het woord. Deze twintiger is fanatiek in alles wat hij doet. Hij heeft graag het hoogste woord (en het laatste) en is moeilijk van gedachten te brengen. Zijn wil is meestal wet en gek genoeg wordt dat ook geaccepteerd. Een boom van een vent met een klein hartje. Zoiets. Dennis geeft heel duidelijk en stellig aan dat zijn zweefparasol  ook rond is en hij daarom in elk geval buiten voor een ronde variant tafel heeft gekozen. Zo zit tenminste iedereen in de schaduw. Een parasol geeft nooit schaduw voor een complete tafel als het een lange tafel is, zo benadrukt hij. Een goed argument waar eigenlijk nog nooit iemand aan gedacht had.

De ronde eettafel

Vrolijke Maarten verteld over hoe gezellig hij het is gaan vinden tijdens het avondeten nu ze een ronde tafel hebben. Voorheen leek er toch een soort rangorde te zijn omdat iedereen op een vaste plek en tegenover elkaar zat. Met een ronde tafel kun je iedereen beter aankijken en wordt er vaker van plek gewisseld. Ook het doen van spelletjes is veel leuker geworden; je kunt gemakkelijker bij de steentjes, zo roept hij enthousiast. Rummikub is het favoriete spel van Maarten en sinds hij de ronde tafel heeft, probeert hij zijn gezin elke avond aan tafel te krijgen voor een potje. Ook tijdens dit soort vriendenavondjes moeten we er vaak aan geloven. Niet alleen in huis heeft hij voor deze tafelvorm gekozen, ook voor in de tuin heeft hij het afgelopen jaar een nieuwe aangeschaft.

eettafel

De lange tafel

Susan haakt er direct op in. Deze dame is in de veertig, moeder, succesvol ondernemer en heeft 4 kinderen. Ik verdenk haar ervan een goede vorm van ADHD te hebben, want zelf word ik al moe van de gedachte aan al die activiteiten die zij onderneemt. Haar tuin is enorm en al haar meubels ook. Zij is het type van hoe ‘meer zielen hoe meer vreugd’. Een kleine tafel is aan haar dan ook niet besteed. Italiaanse bijeenkomsten met een lange tafel gevuld met etenswaar. Dat is waar Susan blij van wordt. Rond past niet in dat plaatje.

Een vierkante tuintafel

Tot slot hebben we Laura. Zij is de enige met een vierkante tuintafel. Onze tuinoverkapping met de berging eraan, is ook vierkant. Dus is de tafel ook vierkant. Dat is Laura. Lekker duidelijk, praktisch en zonder al te veel woorden. Dat ze binnen een langwerpige tafel heeft, komt door de vorm van de eetkamer. Een tafel die lang is, komt daar het mooist in uit.

Na een gezellig discussie, met soms wat oververhitte reacties van Dennis en de daarop volgende sussende woorden van Laura, zijn we het erover eens: elke situatie vraagt om een ander tafeltype. Of je nu van spelletjes doen houdt, van schaduw of van een praktische indeling; er is voor elk wat wils te verkrijgen. Gelukkig maar. Samen proosten we op weer een gezellige avond, bedenken we een gespreksonderwerp voor de volgende keer en beginnen we aan een spelletje. Fijn, dit soort avondjes!

Nagekomen bericht:

Een week na onze bijzondere avond waarbij de vorm van de (tuin)tafel ter discussie stond, appte Susan in de groepsapp dat ze een nieuwe tafel heeft gekocht. Ze was geraakt door het enthousiasme waarmee Maarten vertelde over de gezelligheid tijdens het avondeten. Susan was gaan nadenken over haar etentjes met echtgenoot en vier kinderen. Ze bedacht zich dat ze altijd naast haar man en tegenover haar dochter Fleur zat en de daarom minder contact had met de andere kinderen. Omdat ze als drukbezette vrouw de kostbare gezinsmomenten ten volste wilde benutten, heeft ze een ronde eettafel gekocht. “Het was even wennen”, schreef ze erbij, “maar het blijkt dat er gemakkelijk nog 4 stoelen aangeschoven kunnen worden en er dus nog genoeg plek is voor iedereen die aan wil schuiven. Bedankt jongens, en vooral jij Maarten voor je tip!”

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204