3 Tips bij het kopen van een parketvloer

Een nieuw parket kopen? Je zou er bijna keuzestress van krijgen met alle verschillende parketvloeren die er bestaan. Daarom geven we je 3 tips die het je makkelijk maken.

Een parket kiezen is een van de belangrijkste keuzes die je moet maken bij het inrichten van je huis. Het gaat om een groot oppervlak en daarom is de vloer een in het oog springend onderdeel. Grofweg kun je het maken van je keuze indelen in een aantal stappen:

1. Bepaal wat je mooi vindt door bij anderen te kijken.

In een winkel is het vaak moeilijk kiezen omdat je wordt overweldigd door alles wat er aangeboden wordt. Daarom is het goed om je zoektocht al vroeg te starten en je te oriënteren bij vrienden en kennissen. Ligt er bijvoorbeeld een mooi parket op de vloer

en zijn ze tevreden over deze keuze? Niets is zo gemakkelijk dan om te leren van anderen!  Ook in restaurants of andere gelegenheden kun je schaamteloos rondkijken en bepalen wat je wel of niet in huis zou willen leggen.

2. Stel vast wat in jouw situatie het meest praktisch is.

Als je een druk gezin hebt met sportende kinderen en daarnaast nog een hond die graag in plassen rent, heb je een andere vloer nodig dan een 2 persoons huishouden met allebei een uithuizig leven en een fulltime baan. De ene vloer moet meer tegen een stootje kunnen dan de andere. Ook is het fijn als je niet zoveel ziet op de vloer. Stem daar dus de print op af. Ook de manier van leggen kan invloed hebben op hoeveel je op een vloer ziet liggen. Een visgraatvloer is al drukker van zichzelf. De kruimels van het ontbijt zie je daar minder makkelijk op.

3. Neem foto’s van je interieur mee als je in de winkel bent.

Een kleur is bepalend voor de uitstraling van de rest van je huis. Heb je een donker huis? Dan licht het kiezen voor een lichte vloer voor de hand. Heb je lichte design meubels? Dan kan een donkere vloer juist een heel strak resultaat geven. Op Pinterest, Instagram of andere social media kun je leuke ideetjes opdoen.

Soorten parket: massief, lamel en laminaat.

Het onderscheid tussen de diverse materialen is soms moeilijk om te zien. PVC met een houtstructuur, laminaat met een bovenlaag van hout of een volledig massief parket. Dat er veel keuze is, is inmiddels wel duidelijk. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste kenmerken?

gelaagd glas in huis
  • De massieve vloer oftewel parket:

Eigenlijk zegt het woord ‘massief’ alles al: deze vloer bestaat uit een plank van een en dezelfde houtsoort. Het is meerdere malen te schuren en opnieuw te behandelen en blijft daarom ontzettend lang mooi. Hout werkt en leeft en dat maakt de vloer ook zo uniek.

  • Lamelparket:

Dit type vloer is opgebouwd uit meerdere lagen. De bovenlaag is gemaakt van de hoogste kwaliteit hout, de onderste laag van multiplex (bijvoorbeeld beuken of hardhout). Doordat de bovenste laag van echt hout is, blijft de natuurlijke uitstraling behouden. Ook kun je het een beperkt aantal keer schuren en opnieuw behandelen. Behandelen kan onder andere met olie, lak, wax of whitewash. Net zoals bij een massieve vloer. De kosten van lamelparket zijn lager vanwege de goedkopere onderlaag. Andere namen voor dit product zijn: duoplank, fineerparket, multiplank of meerlaagsparket.

  • Laminaat:

Deze vloer is opgebouwd uit verschillende lagen. De toplaag is transparant en zorgt voor stevigheid en slijtvastheid. Daaronder zit een decorlaag die een dessin krijgt (meestal een print van hout). Daaronder zit dan weer een kernplaat van houtvezel en ten slotte vormt een kunststof onderlaag de onderzijde van de plank. Het is deze laag die voorkomt dat de plank gaat vervormen. Al deze lagen worden samengeperst en vormt uiteindelijk de laminaatvloer. Omdat hier geen hout voor gebruikt wordt, is dit het goedkoopste product. Een nadeel is dat het gemakkelijk kan beschadigen als er iets opvalt. Ook is de levensduur minder lang. En buiten kijf staat dat de uitstraling hoe dan ook minder natuurlijk is dan de massieve houten vloer.

In dit artikel heb je een beeld gekregen van hoe je de beste keuze kunt maken voor een vloer die past bij jou, de inrichting van je huis en je persoonlijke situatie. Ook heb je inzicht gekregen in de verschillen tussen de diverse vloeren. Mocht je nog een beetje hulp willen bij het maken van je keuze, check dan zeker de andere artikelen.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207