Zelf mooie verkoopfoto’s maken van je woning

Als je jouw woning wil verkopen, zijn goede foto’s essentieel. Mensen klikken hierdoor eerder op een advertentie en zullen zich sneller aanmelden voor een bezichtiging. Maar wat doe je als er op korte termijn geen woningfotograaf beschikbaar is in jouw omgeving? Dan maak je de verkoopfoto’s gewoon zelf! Door zelf de foto’s te maken, kun je bovendien gemakkelijk wat extra geld besparen. In dit artikel lees je handige tips om zelf de mooiste beelden te schieten van jouw woning.

Ruim de woning op

Voordat je begint met fotograferen, moet je de woning goed opruimen. Zorg ervoor dat iedere ruimte schoon en netjes is. Daarnaast is het beter om de persoonlijke spullen uit het zicht te zetten. Denk aan familiefoto’s, schoolboeken, verzorgingsproducten in de badkamer, schoenen in de gang etc. Dit betekent niet dat het huis sfeerloos moet worden. Koop gerust een bosje verse bloemen en dek de eettafel met het mooiste servies.

Maak foto’s bij daglicht

Voor de beste kwaliteit maak je foto’s bij daglicht. Maak optimaal gebruik van de lichtinval door regelmatig met je rug richting het raam te draaien. Schuif daarnaast de gordijnen zo ver mogelijk open en zet alleen verlichting aan als dat nodig is.

Gebruik een groothoeklens

Vooral in kleine ruimtes is het lastig om alles op de foto te krijgen. Dan is het handig om gebruik te maken van een camera met groothoeklens. Veel nieuwe smartphones hebben ook een groothoek functie.

Maak gebruik van een drone

Vergeet de tuin en buitenkant van de woning niet te fotograferen. Je brengt deze foto’s naar een hoger level door gebruik te maken van een drone. Zo krijgt de potentiële koper direct een beter beeld van de omgeving. Drones zijn ook perfect om sfeervideo’s mee te maken als extra aanvulling.

Probeer allerlei hoeken en posities uit

Fotografie is ook een kwestie van uitproberen. Maak foto’s vanuit iedere hoek van de kamer, wissel af met de positie van je camera, ga eens op een trapje staan of zak juist door de knieën. Kijk tussendoor wat het beste werkt.

Creëer een duidelijk beeld van de indeling

mooi interieur - woonkamer

Probeer de indeling van jouw woning duidelijk in beeld te brengen door doorkijkjes te creëren. Zet bijvoorbeeld op een aantal foto’s de binnendeur open zodat je ziet waar de kamer aan grenst.

Neem tijd om de foto’s te selecteren

Neem tot slot rustig de tijd om alle foto’s te selecteren. Gooi eerst de mislukte beelden weg en maak vervolgens een grove selectie. Selecteer daarna jouw favorieten per kamer en ga alleen met bewerkingsprogramma’s aan de slag als je daar verstand van hebt.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 96