Zelf een huis bouwen: 6 onverwachte maar handige tips

Als je zelf een huis gaat bouwen, draait alles om de voorbereiding. Een goede voorbereiding is immer het halve werk. Je hebt vast al een aantal tips doorgelezen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. De planning is gemaakt, je hebt een betrouwbare aannemer gevonden en ook het moodboard voor het uiterlijk van je nieuwe woning ligt al klaar. Toch zijn er nog een paar onverwachte tips die je waarschijnlijk niet eerder hebt gehoord, maar die wel erg goed van pas kunnen komen. Je leest het hieronder!

Tip 1. Bezuinig niet op de bouw

Zelfs als je een goed financieel plan hebt gemaakt, kom je tijdens het bouwen van een huis altijd voor onverwachte kosten te staan. Hoewel je daar natuurlijk niet op zit te wachten, raden we aan om niet te bezuinigen op de bouw. Herstelwerkzaamheden zijn uiteindelijk een stuk duurder en leveren meer stress op. Zorg er daarom voor dat de basis van het huis direct perfect is uitgevoerd. Ook als dat helaas wat duurder is dan verwacht. Zelf een huis bouwen kost nu eenmaal een behoorlijke investering.

Tip 2. Koop een bestelwagen

Als je regelmatig op de bouwplaats te vinden bent en ook zelf klusjes uitvoert, kun je het beste een bestelwagen kopen. Hierin kun je gemakkelijk veel bouwmaterialen vervoeren. Je kunt verrassend veel geld besparen door zelf de materialen te regelen! En als de woning eenmaal klaar is, komt een bestelwagen heel goed van pas tijdens de verhuizing.

Tip 3. Laat de woning niet afwerken

Ben je een handige klusser en vind je het geen probleem om de afwerking zelf te doen? Laat je nieuwe woning dan casco opleveren. Zo kun je erg veel geld besparen.

Tip 4. Kies voor een cataloguswoning

Een andere budgetvriendelijke optie is om te kiezen voor een zogenaamde cataloguswoning. Dit zijn basis woningen die al vaker zijn gebouwd, waardoor het proces sneller verloopt en de kosten lager zijn. Je hoeft bovendien geen geld uit te geven aan een architect.

Tip 5. Vraag subsidies aan

Wist je dat je bij de bouw van een nieuwe woning ook aanspraak kunt maken op subsidies? Check wat er mogelijk is in jouw gemeente. Een paar voorbeelden zijn investeringssubsidies voor woningisolatie, duurzame energieopwekking of voor aansluiting op een warmtenet.

Tip 6. Vraag hulp van een bouwcoach

Een eigen huis bouwen kan behoorlijk stressvol zijn. Je moet met van alles rekening houden en eindeloos veel keuzes maken. Om het proces ontspannen te laten verlopen, is het daarom fijn om een bouwcoach in te schakelen. Een bouwcoach is een onafhankelijke professional en staat dus los van de aannemer. Je kunt er terecht voor eerlijk advies, hulp bij het aanvragen van vergunningen en voor handige bouwtips.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101