Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om duurzaam te wonen. Sinds de coronacrisis wil zelfs één op de drie Nederlanders groener leven, blijkt uit onderzoek van Milieucentraal. Zij stappen over naar een groen energiecontract of besluiten om hun eigen verantwoorde vorm van stroom op te wekken met behulp van zonnepanelen. Zit je erover na te denken om zonnepanelen aan te schaffen maar heb je nog wat twijfels? In dit artikel lees je meer over de voordelen van zonnepanelen voor je woning.

Zonnepanelen voor particulier en zakelijk gebruik

Een van de voordelen van zonnepanelen is dat ze aan te schaffen zijn voor verschillende doeleinden. Natuurlijk is het grootste doel om er energie mee op te wekken, maar er kan op diverse manieren gebruik van worden gemaakt. Je kunt namelijk als particulier én als ondernemer zonnepanelen aanschaffen om vervolgens te profiteren van de vele voordelen. Zakelijke afnemers zitten bijvoorbeeld bij Zonnestroom Nederland op de juiste plek voor zakelijke zonnepanelen, terwijl consumenten voor een particuliere aanbieder moeten gaan. Op welke manier je ook gebruik maakt van zonnepanelen; je kunt in beide gevallen genieten van de volgende voordelen.

Voordelen zonnepanelen voor het milieu

Wat prettig is aan zonnepanelen is dat je met deze toepassing automatisch een steentje bijdraagt aan het milieu. Voor veel afnemers is dit een goede reden om zonnepanelen aan te schaffen. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Je er je eigen groene én duurzame energie mee op kunt wekken? Deze energie wordt uit een natuurlijke bron gehaald, namelijk de zon. De zon is onuitputtelijk, dus je beschikt over een interessante bron van energie die nooit op kan gaan.
  • Er bij de opwekking van groene energie veel minder CO2 vrijkomt dan bij de opwekking van grijze stroom? Hiermee verlaag je de CO2-uitstoot van je huishouden.
  • Het produceren van zonne-energie met zonnepanelen geen lawaai maakt? Ook dat is fijner voor het milieu en dan met name voor de dieren in de natuur.

Financiële voordelen van zonnepanelen

zonnepanelen op je dak verhuizen

Er kan ook een andere reden zijn dat je over wilt stappen op zonnepanelen. Je kunt er bijvoorbeeld ontzettend veel geld mee besparen wanneer je de investering eruit hebt. Gemiddeld gaan zonnepanelen op je woning 20 tot 25 jaar mee; na enkele jaren heb je de kosten eruit omdat je al die tijd gebruik maakt van gratis stroom. Overige financiële voordelen zijn:

  • Met pak en beet tien zonnepanelen op je dak bespaar je al zo’n 500 euro per jaar aan energiekosten. 
  • Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt, heb je deze investering er na negen tot tien jaar al uit. Vervolgens hoef je niets meer te betalen voor je energie.

Nog meer voordelen van zonnepanelen

En dat is nog niet het enige. De waarde van je woning stijgt wanneer je zonnepanelen op het dak hebt liggen. Dat geldt ook voor andere energiebesparende maatregelen, zoals een energiezuinige cv-ketel of een goede isolatie. Daarmee hoef je minder te stoken om je woning lekker warm te krijgen. Wat ook prettig is, is dat zonnepanelen een positieve invloed hebben op het energielabel van je woning. Dit energielabel is al een hele tijd verplicht voor iedereen die eigenaar is van een huis of een huis gaat verhuren, kopen of verkopen. Kortom: kijk zeker eens naar de mogelijkheden voor zonnepanelen zodat je woning (of bedrijf) er groener én financieel beter van gaat worden.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60