Kunstgras kopen: waar moet je op letten?

Kunstgras heeft vele voordelen. Zo is het de perfecte basis voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Je hoeft het gazon nooit te maaien of te bemesten. Daarnaast is kunstgras tegenwoordig nauwelijks meer te onderscheiden van een echt grasveld. Overweeg je om zelf kunstgras te kopen? Lees dan dit artikel met aandachtspunten even door.

Functie van het kunstgras

Kunstgras heeft verschillende toepasmogelijkheden. Je kunt het puur voor de sier in de achtertuin laten aanleggen, maar het is ook geschikt als sportveldje of zachte speelondergrond voor kinderen. Om het juiste type te kiezen, is het daarom belangrijk om van tevoren de functie te bepalen. Vervolgens kun je hier een geschikt kunstgrassoort bij uitzoeken.

Oppervlakte en snijverlies

Om een idee te krijgen van de kosten, moet je natuurlijk weten hoeveel vierkante meter je wil bedekken met grasmatten. Houd er rekening mee dat er vrijwel altijd snijverlies is. Vooral in lastige hoeken en bij ronde vormen in de tuin. Koop daarom liever iets te veel dan te weinig. Je kunt het inmeten ook uitbesteden aan specialisten of (online) om persoonlijk advies vragen.

Geschikte ondergrond

Kunstgras is niet alleen geschikt voor in de tuin, maar ook voor op het balkon of een dakterras. Het verschil zit dan in de ondergrond. Check altijd even welk type het beste past bij de locatie die je in gedachten hebt. Vaak is het daarnaast nodig om de ondergrond te egaliseren en een speciaal doek aan te brengen.

Kwaliteit van het kunstgras

Als je zo lang mogelijk van je nieuwe gazon wil genieten, kies je voor hoge kwaliteit kunstgras. Je kunt meer over de kwaliteit te weten komen door te kijken naar de onderkant van de grasmat. Dit doek wordt ook wel de backing genoemd. Bij een kwalitatieve grasmat zijn de kunstgrasvezels stevig door een dubbele backing geweven. Daarnaast is het extra sterk gemaakt met een coating. Bij kunstgras van lage kwaliteit is er vaak sprake van een enkele backing en een dunne/slechte coating.

tuinhek

Uitstraling van het kunstgras

Natuurlijk speelt ook de uitstraling van het gras een belangrijke rol. Bepaal welke kleur het beste bij jouw tuin past en kijk naar de dichtheid van de vezels. Breng een bezoekje aan een showroom om alle opties te bekijken of vraag online kunstgras stalen aan.

Zelf leggen of laten leggen

Bedenk tot slot of je het kunstgras zelf wil aanleggen of dat je het toch liever aan een specialist overlaat. Het voordeel van een professionele aanlegservice is dat het aanleggen veel sneller gaat en dat je verzekerd bent van een goed resultaat.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101