Welk type airco moet ik kiezen?

Ik dacht altijd dat alle airco’s hetzelfde waren, maar dat bleek niet helemaal waar. De ene airco is de andere niet, daar ben ik inmiddels wel achter. Ik ging een airconditioning kopen en het is een zoektocht geweest! Maar nu weet ik welke bij mij past en welke ik aan zal gaan schaffen. Lees mee en leer van mijn uitgebreide onderzoek. Ik begin met een opsomming van de verschillende types.

1 Luchtkoeler

De luchtkoeler, ook wel aircooler genaamd, geeft een koud briesje. Het is dan net alsof het raam openstaat en de frisse wind er zachtjes doorheen blaast. Ideaal op een plaats waar de ramen niet daadwerkelijk open kunnen of waar het effect ervan nihil is. Het technische verhaal zal ik je besparen, maar het heeft iets te maken met water dat langs een rooster gaat en verdampt waardoor de lucht afkoelt. Een prettige luchtstroom is het gevolg.

2 Mobiele airco

Raam of buitendeur gewenst! De mobiele airco is door zijn formaat gemakkelijk te verplaatsen, maar heeft een afvoerslang nodig om de warme lucht naar buiten af te voeren. Je kunt ‘m daarom niet midden in een ruimte plaatsen zoals bij een luchtkoeler. Een voordeel daarentegen is dat de ruimte wordt ontvochtigd en minder klam aan zal voelen. Een beetje technische achtergrond: de warme lucht wordt langs een koelelement met koelvloeistof gepompt. Daardoor wordt de lucht afgekoeld en dat wordt de ruimte ingeblazen.

3 Monoblock airco

Het grote voordeel van dit type airco is dat alles ìn de airco is verwerkt zodat je geen buitenunit nodig hebt. Bijkomend voordeel is dat er buiten minder geluid wordt geproduceerd. Het principe is eenvoudig: de warmte wordt onttrokken uit de buitenlucht en wordt afgegeven aan een andere ruimte. Bij het koelen van een ruimte, gaat de volgorde andersom: de warme lucht wordt in de kamer onttrokken en langs een warmtewisselaar met koelmiddel geleid. Na nog een traject waarin de condensator en verdamping een hoofdrol spelen, is het de koele lucht die ruimte ingeblazen wordt.  

4 Eurom airco

Ga je een Eurom airco kopen dan heb je de keuze uit vele producten op het gebied van het verwarmen en koelen van ruimtes; mobiele airco’s, luchtkoelers en infrarood verwarming. Het assortiment is zo breed, dat ik mijn keuze hier heb gemaakt.

Let op koelvermogen

Wat verder zinvol is gebleken, is om op te letten op het koelvermogen. Hoeveel ruimtes wil je met 1 airco kunnen verkoelen of verwarmen? Belangrijk daarbij is de kuub inhoud van een ruimte. Je moet dus even rekenen voordat je tot aankoop overgaat.

Energie - huis

Ook de gevoeligheid van je oren zijn belangrijk in het maken van je keuze. In het kort komt het hierop neer: elk apparaat maakt geluid. De vraag is echter hoeveel geluid. Als je kiest voor een airco met een unit die buiten staat, heb je het geluid van de airco binnen en van de unit buiten. Als je een airco hebt waarin zowel de motor en de unit zit, dan zal deze iets meer geluid produceren. Helemaal geluidloos ben ik nog niet tegengekomen, maar dat er verschillen zijn, is een feit.

Tot slot is de portemonnee ook nog van belang. En dan heb ik het niet alleen over de kosten van aanschaf. Ook de hoogte van de energiekosten is iets waar je rekening mee kunt houden. En als je dan je ideale airco hebt gevonden en er de gelukkige bezitter van bent, hou je voortaan altijd je hoofd koel. Als dat geen goed vooruitzicht is!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207