Vastgoed, investeren in stenen is van oudsher een interessante

Vastgoed. Een vakgebied dat de interesse van heel veel mensen wekt. Wie kent er niet iemand die makelaar of taxateur is. Of iemand die dat graag zou willen zijn. “Lekker bij veel woningen binnenkijken” is een veelgehoorde motivatie als het gaat om de voorliefde voor dit vak. De combinatie van verschillende aspecten zoals wetgeving, bouwkunde en sociale interactie, is een onderbouwing die je minder veelvuldig hoort, maar die wel degelijk de branche typeert.

Het is een veelbesproken onderwerp, dat vastgoed. Met name de ontwikkelingen op de woningmarkt worden veelal onder de loep genomen. Het is, naast het weer, een van de meest voor de hand liggende gespreksonderwerpen. “De huizenprijzen rijzen de pan uit”, is onmiskenbaar een onderwerp van een gesprek dat urenlang kan duren.

Tja, mooie wereld. Die vastgoedbranche.

Alhoewel het niet voor iedereen is weggelegd om in deze branche te werken, kun je er op velerlei manieren mee bezig zijn. De meeste mensen kiezen ervoor om hun eigen woning steeds opnieuw in te richten en houden zich op die manier op microniveau bezig met interieurstyling. Anderen checken dagelijks de website van Huislijn om op de hoogte te blijven van de aanwas van nieuwe woningen. Weer anderen pakken het groter aan en investeren erin. Dat leidt tot de Great Property Experience. Tot de èchte vastgoed ervaring zou je in het gewoon Nederlands kunnen zeggen. Investeren in stenen is van oudsher een interessante manier van beleggen en zeker de moeite van het onderzoeken waard.

Rendement uit het verleden

huis verkopen - vastgoedmarkt

De vergelijking is misschien wat vergezocht, maar daardoor niet minder waar: zoals we de inrichting van de sanitaire ruimten graag aanpassen aan het huidige tijdsbeeld, zo zijn ook de woonkeukens immens in populariteit gestegen. En in diezelfde lijn kunnen we stellen dat ook de voorkeuren voor architectuur in de loop van de jaren veranderd zijn. Net zoals de mogelijkheden voor isolatie en verduurzaming natuurlijk. Het staat dan ook vast dat de ontwikkelingen op de woningmarkt blijven doorgaan. Ook al biedt rendement uit het verleden geen garantie voor de toekomst: wonen moet iedereen. Huizen, kantoren, bedrijfspanden, recreatieobjecten, kortom vastgoed in zijn algemeenheid, blijft altijd bestaan.En is er wel eens een recessie geweest waar we niet uit zijn gekomen? Nee toch? Net zoals het verloop van de seizoenen, het opkomen van de zon en de maan en de eb en vloed die daarop reageert, is het verloop van de economie een normale gang van zaken en zelfs te verwachten. De vraag is daarom niet zozeer òf vastgoed een goede belegging zal vormen, als wel of je aandurft om in te stappen.

3 belangrijke tips

  1. Het staat voorop dat je alleen moet investeren met geld dat je niet nodig hebt. Geld dat je voor kortere of langere termijn kunt missen. Geld waarvan je wilt dat het zich vermeerdert, maar dat je niet nodig hebt om volgende maand je hypotheek van te betalen. Als je daar een budget voor beschikbaar hebt, is het de vraag waarin je wilt gaan beleggen.
  2. Mogelijkheden zijn er te over. Denk bijvoorbeeld aandelen, opties, bitcoins of aanverwante cryptomunten. Het grote voordeel van investeren in vastgoed is de termijn. Waar het bij de meeste beleggingen gaat om snelle transacties, gaat het bij vastgoed om de lange termijn. Je hoeft je dus niet dagelijks bezig te houden met indexen, aan-of verkopen, koersontwikkelingen of de nieuwste stand als de Beurs in de ochtend opent.  Dat geeft rust.
  3. Als je daarnaast een betrouwbare partij in de hand neemt die bewezen jarenlange ervaring heeft en die dezelfde taal spreekt, dan heb je de belangrijkste tips te pakken. Laat jezelf ruim voldoende informeren door bijvoorbeeld een webinar en trainingen te volgen. Ga in gesprek en ga op onderzoek uit en vorm je besluit weloverwogen. En spring daarna in het (on)diepe. Of niet.

Het doel

Uiteindelijk is het doel om vrijheid te ervaren. Vrijheid die ontstaat door financiële ruimte. Met geld kun je die ruimte letterlijk en figuurlijk kopen. Vakanties naar mooie oorden, wijn drinken in je sarong op een parelwit tropisch strand, stoere reizen maken naar onherbergzaam gebied, varen op je eigen boot. Droom waarover je dromen wilt. Maak de dromen waar. Voel de vrijheid die je wilt voelen. En doe ondertussen het werk dat je doet met plezier en laat het geld voor je werken. Doesn’t that sound great?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207