Lezersvraag over het oversluiten van je hypotheek

Wij ontvingen een brief van een lezer die we hier graag behandelen omdat we denken dat het voor velen van u van toepassing is. Leest u met ons mee en geeft u ons vervolgens uw reactie? Alvast bedankt!

De brief

“Van financiën heb ik niet echt kaas gegeten. Ik weet dat ik niet te veel geld uit moet geven; in elk geval niet meer dan er binnenkomt. Ik weet ook dat ik met regelmaat moet sparen. Over de toekomst denk ik nog niet echt na, die toekomst komt later wel. Maar veel mensen om mij heen zijn bezig met het aanpassen van de hypotheek en het verlagen van hun hypotheekrente. Zij gaan hun aflossingsvrije hypotheek omzetten naar annuïteitenhypotheek. Zou het voor mij ook mogelijk zijn om mijn maandelijkse hypotheeklasten op die manier te verminderen?

Is oversluiten zinvol?

Het antwoord op deze vraag is helaas niet gemakkelijk te geven. Dat komt met name omdat het van veel factoren afhankelijk is. Een belangrijke reden om niet tot omzetting over te gaan, is de boeterente die je moet betalen op het moment dat je de hypotheek wilt veranderen. Soms is dat bedrag zo hoog, dat het terugverdienen ervan behoorlijk lang duurt. Een en ander hangt natuurlijk ook samen met hoe hoog de rente is waartegen je je huidige hypotheek hebt afgesloten. Als die al aan de lage kant is, weegt het voordeel per maand misschien niet op tegen de kosten van de boeterente. Meer boeterente aftrekbaar uitleg vindt je hier.

Overwaarde van je huis

Er zijn meer zaken waar je naar kunt kijken. Bijvoorbeeld naar wat je huis op dit moment waard is. Veel mensen hebben overwaarde op hun woning. Er is echter ook een grote groep die hun woning in de economische crisis van 2008 gekocht hebben. Die recessie had een enorme dip in de huizenmarkt tot gevolg, die we net enkele jaren te boven zijn. Het is dus zeker niet zo dat àlle woningen enorm in waarde zijn gestegen.

de kleine lettertjes van een contract

Kleine lettertjes en addertjes onder het gras

De financieel adviseur is de aangewezen persoon om samen met jou naar de beste hypotheek te kijken. Ook is er online veel informatie te vinden. De financieringsmogelijkheden zijn in de loop van de jaren verandert. Vroeger was de aflosvrije hypotheek de variant die het meest werd afgesloten. Inmiddels zijn de regels verscherpt en is er een beperkt aantal varianten mogelijk. Alles tot doel om zowel de huiseigenaar als de geldverstrekkers te beschermen tegen ongewenste financiële situaties.

Ook voor starters, zelfstandigen en gepensioneerden

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke gebeurtenis. Je zit er jarenlang aan vast en het gaat vaak om de grootste uitgave in je leven. Kies daarom zorgvuldig. In welke levensfase je ook zit, er is veel mogelijk. Ook als je pas begint op de woningmarkt en je nog niet zo hoog bent ingeschaald. Ook als je zelfstandig bent en je jaarcijfers aan moet tonen. En ook als je gepensioneerd bent en je wilt verhuizen. Het loont altijd de moeite om jezelf goed in te lezen en om met een deskundige jouw situatie te bespreken. Of het nu gaat om het afsluiten van je hypotheek of om het oversluiten ervan!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207