Tips om je huis verkoopklaar te maken

Laten we meteen met de deur in huis vallen. De aller, allerbeste manier om je huis verkoopklaar te maken, is om het te verven! Deze tip staat op een gedeelde eerste plaats met het opruimen van je spullen. Tierlantijntjes, souvenirs van de vakantie, privé kiekjes…. Alles moet de deur uit. Je wilt het huis aan de kijker laten zien, niet wie jij bent als persoon.

Aan de slag

Als je de boel netjes hebt opgeruimd is het tijd om de kwast te pakken en alles eens lekker op te frissen. Alle romantische kaarsjes en gezellige avondjes gourmetten ten spijt, de muren worden hier in de loop van de jaren behoorlijk door vervuild. Met name door het binnenshuis roken zie je muren verkleuren. Schilderen is dan ook een absolute aanrader als je een nieuwe eigenaar voor je woning wilt zoeken.

Verander je inrichting door te spelen met kleur

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je optisch een ruimte ontzettend kunt veranderen door het aanbrengen van verf.

  • Horizontale strepen laten een ruimte langer lijken.
  • Verticale strepen geven de ruimte meer hoogte.
  • Donkere kleuren op een plafond drukken de hoogte juist weer.
  • Lichte kleuren weerkaatsen het licht en zijn ideaal voor ruimtes die wat donkerder zijn.
  • Andersom geldt dat natuurlijk ook; in een hele lichte ruimte, kan een donkere kleur toegevoegde waarde geven doordat het meer knusheid en sfeer brengt.
  • Je kunt ook verschillende kleurschakeringen aanbrengen en bijvoorbeeld een lambrisering creëren door verschillende kleuren toe te passen.

Voordat je aan de schilderbeurt begint, is het dan ook verstandig om eens goed na te denken over wat je met de ruimtes wilt. Het gaat eigenlijk om de vraag: hoe komt jouw huis het best tot zijn recht?

Is wit altijd goed?

Als je je overweldigt voelt door de mogelijkheden en je liever voor wit gaat, is dat een prima keuze. Wit kan altijd. Het is een basiskleur en bestaat uit alle kleuren bij elkaar. Dat is dan ook de reden dat je er elke kleur mee kunt combineren. Een plaid, kussentjes of andere accessoires in een leuke kleur is een goede toevoeging voor ruimtes waarbij wit de hoofdtoon voert. Bovendien is het een neutrale kleur, waar weinig mensen een specifieke associatie mee hebben.

Toch een kleurtje schilderen

muur verven

Als je toch een kleurtje wilt, kijk dan eens naar onderstaand rijtje waarin de meest voorkomende kleuren worden besproken. Het laatste dat je wilt is tijdens een bezichtiging onbewust een verkeerd signaal afgeven.

Rood > Deze dominante kleur is niet aan te raden om in huis te gebruiken. Het kan druk maken en straalt kracht en passie uit, maar trekt de aandacht behoorlijk naar zich toe.

Blauw > Blauw staat voor intelligentie, verstand en betrouwbaarheid. Dit is bij uitstek een kleur die vertrouwen geeft.  Wellicht het vertrouwen dat het kopen van dit huis een goede investering is?

Groen >  De juiste kleur groen creëert een gevoel van harmonie, vrede en kalmte. Ideaal voor een huis dat een thuis genoemd gaat worden. Let wel op: een verkeerde tint groen maakt juist onrustig.

Geel > Een instant zonnetje in huis, dat is de kleur geel. Uitstekend te combineren met kleuren met een rustig karakter zoals wit, grijs, bruin of zwart. Gebruik er echter niet te veel van. Dat kan zweverig overkomen.

Tot slot

Ik zeg: schilderen, opruimen en vergeet ook niet om een lekkere appeltaart te bakken. Het is niet voor niets dat het bakken van een verse appeltaart al decennialang als tip gegeven wordt als het gaat om het geven van een rondleiding!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207