Vouwen en andere garderobekast technieken.

Vouwen.
En dan met name netjes vouwen.
Niet iedereen kan het.
Of misschien heeft niet iedereen er zin in.
Dat kan natuurlijk ook.

Een kast vol netjes gevouwen kleding is dan ook niet voor iedereen weggelegd. En dus is het maar goed dat er verschillende soorten kasten zijn.

Stapeltjes

Zelf ben ik van het type dat veel te veel kleding heeft. Het weggooien of weggeven van kleding is niet mijn sterkste kant. Voor het broodnodige overzicht is het dan ook een must dat mijn kast eruitziet alsof er elk moment een legerinspectie kan plaatsvinden: alles ligt op keurige stapeltjes.

Op kleur

En nee, ik heb het niet op kleur gesorteerd. Ik doe wel eens een poging om het op kleur te leggen, maar dan vind ik het lastig om korte en lange mouw van elkaar te scheiden. Ik heb dan ook het idee losgelaten dat mijn garderobekast er als een regenboog uit moet zien. Ik ben overigens onder de indruk van mensen die dat wel voor elkaar krijgen. Wat ik niet mooi vind, is als boeken in een boekenkast op kleur zijn gesorteerd. Maar goed, ik dwaal af.

Kleding dus. Keurige stapeltjes gevouwen kleding.

Proppen

Of… zoals bij mijn kinderen… stapeltjes gepropte kleding. Het fenomeen ‘linkermouw over rechtermouw, in het midden vouwen en met de vouwkant in de kast naar voren leggen’, is ze niet bekend. Ook broeken zijn voor sommige puberkinderen een hels karwei om geordend in de kast te krijgen. Laten liggen op de vloer is verreweg de makkelijkste oplossing.

S.O.S.

En deze moeder wordt er moedeloos van.

Ik heb het een paar weken aangekeken. Ik heb geprobeerd liefdevolle aanwijzingen te geven. Ik heb gedreigd de kleding die op de vloer lag in de tuin te gooien. Het heeft allemaal niet geholpen. In dit gezin is het een illusie te denken dat het mogelijk is om de vloer vrij van kleding te houden.

Ideale garderobekast

Na lang wikken en wegen en intensief beraad zijn we erachter gekomen dat er is maar 1 oplossing overblijft die tot ieders tevredenheid zal leiden: overgaan tot het aanschaffen van een grote garderobekast.

Hangen (en tip 1)

Kledingkast

Voor de een betekent dit een kast met veel planken en voor de ander een hangkast met heel veel kledinghangers. Proppen en vouwen behoort hiermee tot de verleden tijd. Een belangrijke tip hierbij is dat je goed op moet letten welke kledinghangers je koopt. Niets is zo vervelend als kleding die van het hangertje afglijdt. De breedte en vorm van de kleerhanger is dus best even iets waar je op moet letten.

Meerdere tips

Andere tips die zinvol zijn voordat je je keuze van de kast maakt, zijn de volgende:

  • Wil je ook je sieraden in de kast kwijt; kies dan voor verdeelvakjes in een lade.
  • Waar blijven de sokken en onderbroeken? Heb je daar een extra plank voor nodig? Check of het gemakkelijk is om extra planken bij te bestellen en om de hoogte van de planken aan te passen.
  • Riemen en stropdassen liggen ook meestal in de weg. Je kunt ervoor kiezen om ze aan de binnenkant van de deur op te hangen of ook in een lade te doen met vakjes. In dat geval moet je ze oprollen.
  • Zet je de schoenen in de kast of heb je daar een aparte plek voor? Bedenk ook even of je schoenen luchtjes afgeven. In dat geval is het misschien slim om een kast te nemen met meerdere deurtjes, zodat de geur van de schoenen zich niet met de kleding mengt.

Schuiven of draaien

Naast dat het belangrijk is om te weten hoe groot de kast kan zijn, is het ook belangrijk om te weten of je wilt kiezen voor een draaideur of voor een schuifdeur. De draaideur neemt meer plaats in om te openen, maar je kunt wel alle deuren tegelijk openzetten zodat je de inhoud van de garderobekast in 1x kunt overzien. Bij de schuifdeur schuif je altijd een deur voor het andere kastgedeelte. Je kunt dus niet tegelijk in de hele kast.

Aan de slag

Ik hoop dat je hiermee enkele tips hebt gekregen om de kleding netjes te houden en de vloer vrij! Nu is de beurt aan jou.

Vouwen maar!
Of hangen!
Of proppen 😉

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207