Verbouwen of verhuizen? That’s the question.

“Het lijkt wel alsof heel Nederland aan het verbouwen is”, verzucht Anneke. Anneke is mijn buurvrouw en zij en haar man willen al een jaar lang heel erg graag de badkamer verbouwen. Het lukt alleen niet om een aannemer te vinden. “Die zijn allemaal tot diep in het jaar bezet met allerlei soorten klussen. Van dakkapellen plaatsen tot het realiseren van aanbouwen. De aannemer heeft een goed jaar.” Voegt ze er grappend aan toe.

Verbouwen of verhuizen?

Verhuizen of verbouwen is het dilemma waar veel huiseigenaren mee worstelen. Met de torenhoge woningprijzen van de huidige tijd, snap ik dat ook wel. Te zien aan het aantal containers in de wijk, heeft buurvrouw Anneke gelijk. Veel mensen kiezen ervoor om te blijven wonen, om hun huisraad eens goed op te ruimen en om te gaan verbouwen. Een bouw- en sloopafval container huren, is dan een prima idee. Maar let op: het is niet de bedoeling dat je tapijt, matrassen, dakafval, asbest(verdacht) materiaal, huishoudelijk afval, chemische materialen, gips(houdende) materiaal of te veel vloerbedekking in de container stopt. Dat soort materiaal kun je op andere manieren kwijt.

Puin en rommel, of toch niet?

Tussen jou en mij gezegd vind ik het lelijke dingen die op straat staan. De containers dus. Maar handig zijn ze wel. En bovendien vind je er wel eens verrassende items tussen die mensen van plan zijn om weg te gooien. Laatst lag er een supermooi houten bankje boven op de stapel. Nu staat die te pronken bij mij in de woonkamer. Iedereen blij. Degene bij wie ze de puin container huren, dat het afval niet meer dan 20 centimeter boven de rand van de container uitsteekt. Degene die aan het ruimen is, dat dit oude bankje weer een nieuwe plek heeft.  En ik omdat ik een leuk nieuw vintage bankje aan mijn inrichting kan toevoegen.  

Tip 1: check de regels van de gemeente

Even terug naar de essentie van dit relaas. Buurvrouw Anneke zoekt dus een goede aannemer, die keurig werk aflevert en ook nog eens zelf het materiaal netjes afvoert. Dit laatste doet zeker niet iedereen. Zelf informeren naar de mogelijkheden om je vuilnis kwijt te kunnen, is daarom aan te raden. Bijvoorbeeld of je een vergunning aan moet vragen voor het tijdelijk plaatsen van een container. Tenzij je het op een oprit zet, maak je per slot van rekening gebruik van de openbare weg. Sommige gemeenten vragen daar een vergoeding voor, de zogeheten precariorechten.

Huis schilderen - verbouwen

Tip 2: bepaal de maat

Bedenk van tevoren goed welke maat je nodig hebt. Er zijn containers te huur van 6m3, 10m3 en een gesloten variant van 9m3. Sommige materialen nemen meer ruimte in dan je denkt, met name als ze niet buigzaam zijn. Denk hierbij aan ramen of lange elementen. Die nemen relatief gezien meer plek in beslag, tenzij je ze plat kunt leggen of overeind kunt zetten. Materiaal zoals beton, stenen, puin, tegels en gips vinden hun weg wel tussen al het andere materiaal. Ook metalen, folie, plastic, hout, papier/ karton en kunststoffen kun je er makkelijk in kwijt.

Tip 3: betaald krijgen voor afval

Soms kun je voor je afval nog een mooi bedrag krijgen. Denk dan aan lood of aan oud ijzer. Dat brengt nog best een behoorlijke som geld op. Wie weet zelfs wel zo veel, dat je er je container van kunt betalen. Zou dat niet mooi zijn?

Succes met je verbouwing!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207