De slaapbank: de handige 2-in-1 oplossing

Een van de beste uitvindingen ooit, als het om meubilair gaat tenminste, is ongetwijfeld de slaapbank. Dat is echt een handige 2-in-1 oplossing. Zelfs al heb je geen extra slaapruimte nodig, dan nog is een mooie, comfortabele slaapbank een goed idee.

Heb je 5 minuten de tijd? Ga dan even zitten voor een opsomming van alle voordelen van het hebben van zo’n bankje in huis. Als je nog meer pluspunten weet te noemen, laat dan zeker een reactie achter!

Hoe het ooit begon

Bij veel oma’s stond vroeger een opklapbed. Zo eentje met een gordijn ervoor dat je opzij kon schuiven waardoor het matras tevoorschijn kwam. Eigenlijk stond dat ding altijd in de weg omdat het de hele muur in beslag nam. Meer dan uitklappen om erop te slapen, kon je er niet mee. Maar goed, voor logés was het natuurlijk praktisch. En daarvan hielden ze vroeger al, van praktische dingen. Het besef dat iets functioneels ook mooi kan zijn, kwam pas een aantal jaren later. Denk aan de slaapbank van tegenwoordig. Met de dubbele functie (zitten en slapen), is het zeker geen sta in de weg te noemen.

De voordelen van tegenwoordig

Hoewel je waarschijnlijk al lang overtuigd bent van alle voordelen en het misschien overbodig is om ze op te sommen, kunnen we het toch niet laten om ze kort onder de aandacht te brengen. Zo enthousiast zijn we!

Slaapbanken zijn:

Gastvrij
Met een slaapbank in huis, kun je altijd gastvrij zijn. Er zijn immers plekjes over voor onverwachte gasten om te blijven slapen. Niet alleen voor de vrienden van je kinderen, maar ook voor je eigen vrienden. En desgewenst voor (schoon)familie.

Sfeervol
Het grote voordeel is dat een kamer er meteen gezellig uitziet met een bank erin. Helemaal als je er sierkussens en een kleedje op legt. Vaak zie je niet eens dat het een bedbank is.

Opgeruimd staat netjes
Er is geen extra rommel in huis; alleen een losse deken erover gooien en klaar is Kees. Niet slepen met matrassen en geen rondslingerende kussens op de grond.

Snurkende partners
Je kunt bij geluidsoverlast in de nacht, al dan niet geproduceerd door een liefhebbende partner, elders gaan slapen. Daar waar het rustig is. Als dat geen voordeel is?

Extra zitplek tijdens evenementen
Tijdens het songfestival, belangrijke voetbalwedstrijden, de finale van ‘Wie is de Mol’ of andere leuke samenkomsten, kun je zonder problemen extra mensen een plekje geven. Zitbanken zijn vaak goed verplaatsbaar, dus gemakkelijk bij de tv te plaatsen.

Het nadeel

huis kopen - badkamerstijl

Als je goed zoekt, is er natuurlijk ook een nadeel te vinden. Bijvoorbeeld als we het hebben over de gastvrijheid! We hebben het als voordeel genoemd, maar je kunt het ook als nadeel ervaren. Misschien heb je wel helemaal geen zin in extra mensen bij het ontbijt en zit je niet te wachten op mensen bij de wastafel tijdens het tanden poetsen. In dat geval raden we je aan om de bank de bank te laten en geheim te houden dat het om een bedbank gaat.

Op zoek naar de juiste slaapbank

Stel dat je door dit blog zin hebt gekregen om op zoek te gaan naar de ideale extra slaapplek. Denk dan vooraf na over de volgende vragen:

Hoeveel extra slaapplekken zijn er nodig?
De meeste slaapbanken bieden plek aan 2 personen. Maar er zijn er ook voor 1 persoon. Die nemen bovendien nog minder ruimte in beslag.

Waar komt het bed te staan?
Mag de bank een dicht uiterlijk hebben omdat het tegen een muur staat, of is het beter om een exemplaar te kiezen die de een wat ruimtelijker aanzicht heeft. Kies dan voor een open structuur.

Welke kleur past bij de rest van het interieur?
Het is fijn als de kleur overeenkomt met de rest van je inrichting zodat je op je gemak kunt schuiven met meubels.

Hebben de gasten rugklachten?
In dat geval is het aan te raden om een slaapbank te kiezen met een matras dat net even lekkerder ligt.

Zoals je kunt zien, valt er een hoop te vertellen over dit veelzijdige meubelstuk. En om eerlijk te zijn… je hebt helemaal geen gasten nodig. Je kunt er zelf ook prima op slapen. Wij zeggen: welterusten!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207