Tips voor de verzorging van je kamerplanten

Dat kamerplanten een intensieve verzorging nodig hebben beslist niet altijd waar. Natuurlijk zijn er soorten die daar wel behoefte aan hebben, toch is er ook voldoende keus uit wat gemoedelijker rassen zonder direct bij de succulenten te belandden, hoewel ook daar bijzonder mooie exemplaren van bestaan. Maar een klein beetje aandacht verdienen ze wel wanneer je bedenkt wat ze allemaal voor ons doen. Ze geven ons zuurstof, ruimen stikstof op, zorgen ervoor dat we meer ontspannen raken en laten ons genieten van hun levendige aanwezigheid in elke ruimte waar we kamerplanten tegenkomen.

Zo simpel is het

Wat je echt niet moet doen is teveel water geven of de kamerplanten laten verdrogen. Wanneer je te weinig water gegeven hebt kan dat soms verholpen worden door een tijdje normaal water te geven. De plant kan dan weer een beetje op adem komen zonder dat hij eraan doodgaat. Verdrogen betekent echter het einde van de plant. Teveel watergeven kan resulteren in wortelrot. Dit is het wegrotten van wortels doordat deze te lang in water staan.

Kamerplanten te lang in een te kleine pot laten overleven moet je ook niet doen. De wortels stikken in dat geval letterlijk. De simpelste oplossing is de plant een grotere pot en verse aarde geven. De wortels van de kamerplanten krijgen dan weer de ruimte om vocht en voeding op te nemen. Wat je ervan terugziet is een gezonde sterke plant met mooie bladeren die gestaag groeit. Kamerplanten die zich goed voelen laten dat zien. Voor het geval opnieuw oppotten niet direct mogelijk blijkt is er plantenvoeding te koop. Hiermee help je de plant in ieder geval tijdelijk aan extra voedsel.

Te droge lucht vinden kamerplanten ook niet fijn. Vooral in de winter wanneer de centrale verwarming aanstaat hebben ze een tekort aan vocht in de lucht, net als mensen. Er zijn speciale luchtbevochtigers, maar een half kopje water tussen de planten doet wonderen. Door de verdamping van het water wordt de directe lucht vochtiger. Vooral op kantoren is de lucht vaak droog, zeker door apparaten als computers, printers en dergelijken die ook veel warmte afgeven. Af en toe even het meeste stof van de bladeren halen helpt ook. Door de bladeren nemen ze stikstof op en geven ze zuurstof af. Wanneer daar een dikke laag stof op ligt wordt die functie bemoeilijkt.

kamerplanten in je interieur

Makkelijk, mooi en praktisch

Dat makkelijk ook mooi kan zijn bewijzen de Alocasia Silver Dragon en de Begonia Silver Jewel met hun zilverachtige bladeren. De Alocasia Zebrina met strepen op de stelen en de exotische ananasplant roepen tropische sferen op net als Bamboe. De Hedera doet het bijna altijd en overal. Deze kruiper die ook als hangplant prachtig is met het wit gerande blad zuivert ook nog eens intensief de lucht. Ben je thuis aan het werk zet dan een paar luchtzuiverende planten bij je werkplek. Door de toename van zuurstof in de lucht ben je beter geconcentreerd en wat meer ontspannen. Een leuk groepje speciaal samengestelde luchtzuiverende planten doet in dat geval wonderen.

Je geeft een beetje aandacht maar krijgt er zoveel meer voor terug. Dankbare kamerplanten vormen de ultieme groenervaring vol gezondheid en liefde.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99