Goede verlichting voor kantoor aan huis

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een kantooromgeving te creëren in hun woonhuis. Bij het inrichten van een kantoorruimte is één van de zaken waar je aan moet denken de verlichting. In een werkruimte hoort namelijk een hele andere soort verlichting dan in een woonhuis. De verlichting in een kantooromgeving hoort zakelijk te ogen en de arbeidsproductiviteit te verhogen, terwijl verlichting in een woonhuis vaak vooral erg sfeervol is.

Het is een hele kunst om de juiste verlichting uit te zoeken voor een kantoor aan huis. In dit artikel helpen we je op weg door handige tips te geven voor de verlichting van je kantoor aan huis!

In welke ruimte is het kantoor gevestigd?

Sommige mensen zijn aardig creatief en weten een hoekje in de woonkamer om te toveren tot kantoor aan huis. Anderen kiezen ervoor om een gehele kamer of zelfs een volledige aanbouw als kantoorruimte te gebruiken.

Alvorens je kunt bepalen welke verlichting bij jouw kantoor aan huis past is het belangrijk om te weten in welke ruimte je het kantoor wilt gaan vestigen. Bekijk de ruimte eens goed. Is er al sprake van veel natuurlijk licht in de ruimte, of is het er nog erg donker? Welk gedeelte van de ruimte ga je echt als werkplek gebruiken en welk gedeelte is de ‘achtergrond’? Als je antwoord op deze vragen hebt kun je veel gerichter aan de slag met het zoeken naar passende verlichting.

Maak gebruik van basisverlichting

In elke kantoorruimte hoort basisverlichting aanwezig te zijn. Dit kan bijvoorbeeld een centrale lamp aan het plafond zijn, maar ook inbouwspots kunnen goed worden gebruikt als basisverlichting. De basisverlichting heeft als doel om zowel direct als indirect licht te geven. Als er in de ruimte al veel natuurlijk licht is, dan hoeft de basisverlichting niet zo sterk te zijn.

Functionele verlichting in je kantoor aan huis

In een kantoor aan huis wordt er vaak gebruik gemaakt van functionele verlichting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een staande leeslamp of een bureaulamp. Functionele verlichting staat doorgaans niet de gehele dag aan, maar wordt enkele gebruikt wanneer het nodig is.

Zorg voor zonwering in je kantoor aan huis

rolgordijnen in je nieuwe huis - raamdecoratie

Zeker als je veel direct zonlicht hebt in je kantoorruimte is het vaak noodzakelijk om zonwering te plaatsen. Te veel direct natuurlijk zonlicht zorgt er namelijk voor dat de arbeidsproductiviteit daalt. Daarnaast is het ook simpelweg niet fijn om de hele dag in een door zonlicht verwarmde kamer te werken. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten zonwering, waaronder een zonnescherm, gordijnen, luxaflex of lamellen.

In een kantoor aan huis is ook ruimte voor sfeerverlichting

Hoewel je in je kantoor aan huis waarschijnlijk vooral een zakelijke sfeer wilt creëren, is er wel degelijk ruimte voor sfeerverlichting. Kies in dit geval bij voorkeur wel voor subtiele sfeerverlichting, zoals inbouwspots of LED strips. Ook accentverlichting kan erg sfeervol zijn in een werkkamer, bijvoorbeeld als je een inspirerend schilderij aan de muur hebt hangen. 

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101