Hoe kun je energie besparen met apparaten in de keuken?

Wil je zo weinig mogelijk energie verbruiken in je woning? Daar zijn goede oplossingen voor te vinden! Ook in de keuken bijvoorbeeld. Je hebt nu eenmaal apparaten in gebruik in je keuken: daar kunnen we niet omheen. Gelukkig kun je wel slimme apparaten kiezen, die tegemoetkomen aan het verbruik. We delen verschillende tips en tricks!

Waterontharder in de keuken

Misschien heb je er al eens van gehoord: een huishoudelijke waterverzachter. Dit zijn ontharders die het water in je woning behandelen via een proces van ionenuitwisseling. Het harde water uit de leidingen stroomt langs een harsbed: op die manier wordt het teveel aan kalk opgenomen. Zo zorgt een waterontharder voor minder kalk in je toestellen! Dit heeft als voordeel dat je apparaten langer meegaan: de beschadiging door kalk is verleden tijd. Ook zorgt minder kalk in je toestellen voor veel minder energieverbruik! Dit is normaal gezien namelijk een probleem dat kalk veroorzaakt, waar je met een slimme waterontharder een stokje voor steekt.

Zuinige vaatwasser

De vaatwasser is een grote energieverbruiker in de keuken. Daarom is het des te belangrijk om een zuinige vaatwasser uit te kiezen. Zo wordt er minder energie én minder water verbruikt. Zoek tevens naar een vaatwasser met een eco-stand: als je de machine in deze stand laat draaien, gaat er nog minder verloren. Verder is het natuurlijk belangrijk om de vaatwasser pas aan te zetten als deze echt vol is. Het is zonde om steeds voor een halve vaat de vaatwasser aan te doen.

water besparen

Slimme kraan

Ook wat betreft de kraan in de keuken kun je slimmere keuzes maken. Zo bestaan er waterbesparende kranen. Mocht je je huidige kraan niet willen vervangen, kun je denken aan een opzetstuk om water te besparen. Hiermee wordt het water verstuift en komt het met meer kracht uit de kraan: een handig hulpmiddel om flink wat water te besparen. Denk verder aan een kraan waarin water snel kan worden opgewarmd: zo hoef je de kraan minder lang te laten lopen als je wacht totdat het water heet is geworden.

De juiste koelkast

Je kunt uiteraard niet zonder de koelkast in je keuken. Aangezien de koelkast eigenlijk altijd aanstaat, kun je maar beter voor een energiezuinig model gaan. Kies het liefst voor een A+++ label bij de koelkast: dit vormt al een aanzienlijk verschil met bijvoorbeeld een A+ label. Pas de bekende trucs toe om de energie niet verloren te laten gaan. Laat het deurtje niet te lang openstaan en zet geen warm eten in de koelkast. Verder kun je bijvoorbeeld overwegen om de koelkast uit te zetten als je op vakantie gaat, zeker tijdens een lange reis: alle beetjes besparen op je energiekosten helpen!

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101