Tips voor lagere energiekosten

Nu de verwarming weer aan moet is het natuurlijk de tijd voor tips tegen lagere energiekosten. Die besparingen haal je niet alleen uit de temperatuur een graadje lager zetten. Er is veel meer wat je kunt doen en waar je op kunt letten!

De blaadjes beginnen te vallen en zeker na de laatste Corona update weten we dat we weer meer aan huis gebonden zijn. Tijd dus om het lekker comfortabel te maken. Maar liefst wel zo dat we lagere energiekosten krijgen en op een manier die goed is voor het milieu.

De verwarming

De verwarming standaard een graad lager zetten is natuurlijk de eerste optie. Ook je iets warmer kleden of voor in de avond een warme plaid, helpen hierbij. Een goede regel is om de temperatuur na een bepaalde tijd in de avond niet meer hoger te zetten. Vaak ga je namelijk, als het dan net warm is, naar bed. Zonde van de energie.

Is het vaak koud is in je woning, dan zijn er andere opties die je meer helpen, duurzamer zijn en ook gezonder zijn. Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie als je vaak koude voeten hebt. En ook spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat warmte niet verdwijnt maar comfortabel in je huis blijft.

Kunststof kozijnen

Nog zo’n duurzame energiebespaarder zijn kunststof kozijnen

Nog zo’n duurzame energiebespaarder zijn kunststof kozijnen. Het klinkt misschien wat ingrijpender maar het voordeel is dat kunststof kozijnen wel 40 jaar mee gaan. Daarnaast hebben ze weinig onderhoud nodig de komende jaren. Kunststof kozijnen zijn prima betaalbaar en ook nog eens inbraakwerend. De kosten van kunststof kozijnen zijn afhankelijk van de grootte en de stijl. Feit is wel dat je verlost bent van klemmende ramen en deuren en een lagere energierekening hebt aan het einde van het jaar.

Energiezuinig wassen

Eén van de apparaten die nodig zijn maar veel energiegebruiken is de wasmachine. Nee je hoeft niet terug naar met de hand wassen maar kijken hoeveel energie jouw machine gebruikt is wel een goed idee. Heb je een oudere wasmachine die aan vervanging toe is of blijkt jouw machine toch wel veel energie te gebruiken, zoek dan uit wat voor jouw situatie de beste wasmachine is.

lagere energiekosten

Isolatie

We noemden het al eerder. Het isoleren van je huis is een goede investering. Daarom is de subsidie hierop nu tijdelijk tot 31 december 2020 verhoogd. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Zo moet je minstens 2 energiebesparende maatregelen (bijvoorbeeld kunststof kozijnen en vloerisolatie) uitvoeren tussen 15 augustus 2019 en 31 december 2020.

Ander huis tuin en keuken tips:

  • Stel de regel van korter douchen in. Niet alleen bespaar je energie maar ook water.
  • Plaats een tochtstrip bij deuren die direct in verbinding staan met buiten of een koude ruimte zoals een schuur of garage.
  • Hang een gordijn voor de voordeur. Zorg dat deuren niet open blijven staan en plaats desnoods drangers bij deze deuren.
  • Plaats lampen die aangaan bij beweging (en dus ook weer uitgaan) in hallen en andere doorgaande ruimtes. Zo blijven lampen niet onnodig lang aan.
  • Vervang gewone lampen voor LED verlichting.
Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 94